Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-великите вратари в историята, който години наред се грижи за деца в неравностойно положение и малчугани с мускулна атрофия, през декември отбеляза своя половинвековен юбилей. Франческо Толдо остана завинаги в историята с паметните си три спасени дузпи на полуфинала на Евро 2000 срещу домакина Нидерландия. Освен като вратар номер едно на еврошампионата Толдо има зад гърба си и

пет титли в

Серия А, както

и пет купи

на Италия. Във визитката му се открояват четири суперкупи, както и Шампионската лига, която печели в последния си сезон. Именно финалната кампания и триумфът в най-престижния европейски клубен турнир е най-щастливото събитие в историята на италианския гигант "Интер". Освен че през въпросната 2010 г. Толдо и съотборниците му печелят за пети пореден път титлата в Серия А, "нерадзурите" се превръщат в първия и единствен до ден днешен отбор от Апенините,

спечелил требъл

Около 20 години преди да стигне до този паметен миг с "Интер", Франческо играе като юноша в градския съперник "Милан".

Висок близо два метра, той е роден в Падуа и след като тренира в школите на скромните "УСМА Касел" и "Монтебелуна", е забелязан именно от "росонерите". Толдо става част от "Милан", но изненадващо през 1990 г., когато започва професионалната му кариера, от тогавашния носител на КЕШ постоянно го преотстъпват в по-скромни отбори. Така на практика, без да изиграе нито един мач за "червено-черния" гранд, стражът е продаден на друг елитен италиански клуб - "Фиорентина". Именно там той се утвърждава като железен пазач и само година по-късно - през 1994 г., е част от младежкия тим на Италия, който става европейски шампион по терените на Франция. Треньор на "скуадра адзура" е легендарният Чезаре Малдини, а освен Толдо в състава са още бъдещите звезди Фабио Канаваро, Кристиан Виери и Филипо Индзаги.

Ключов момент в кариерата му е

дузпата, която спасява на полуфинала

срещу Франция при рулетката с 11-метровите удари. Друго име, което след време ще стане разпознаваемо по цял свят - Клод Макелеле, изпълнява наказателния удар прецизно, но дългите ръце и крака на родения в Падуа страж му помагат някак си

да спаси невъзможния за отразяване изстрел

Въпреки че на Апенините феновете искат Толдо за титулярен вратар на Евро 1996, особено след като след отличните си спасявания помага на "Фиорентина" да вдигне купата на Италия, в крайна сметка под рамките на вратата остава по-опитният Анджело Перуци.

През 1998 г. Франческо отново е пренебрегнат, но за Евро 2000 вече нямаше как той да не е сред фаворитите за поста. Италия разполага с над петима класни вратари, но голямата дилема на наставника Дино Дзоф - идола на Толдо, е кого да предпочете - Толдо или Джанлуиджи Буфон. Докато треньорът преценява всички плюсове и минуси, Буфон чупи пръст в контрола срещу Норвегия едва 8 дни преди старта на европейското. Така Франческо автоматично

печели

титулярното място

на първенството, което ще му даде статут на легенда. На Евро 2000 Италия не е сред най-големите фаворити, но "скуадра адзура", домакинът Нидерландия, Португалия и Франция са явно по-силни от останалите и логично сформират четворката за полуфиналите. Момчетата на Дзоф достигат до тази фаза след 4 победи от 4 мача, в които Толдо запазва две "сухи" мрежи, а в битка за финала срещат домакините.

Там Нидерландия, която се оказва и с човек повече на игрището след червен картон на Дзамброта, получава цели две дузпи в редовното време. Толдо се превръща в герой, като спасява едната, а при другата разконцентрира Патрик Клуйверт - нападателя, който преди това е нанизал хеттрик на Югославия.

Клуйверт нацелва гредата и се налага мачът да се реши чрез наказателни удари. Франческо Толдо прави още две знаменити спасявания, а Нидерландия пропуска и още веднъж. Така на практика вратарят почти собственоръчно класира Италия за финала. Там Толдо, който няма пробив във вратата в елиминационната фаза от турнира и има в актива си над 300 минути, без да е допуснал гол, не прави грешка, но топката намира мрежата му при последната атака в мача.

С попадението си "петлите" пращат срещата да се играе за

“златен гол”

в продължения, след като преди това Марко Делвекио е извел Италия напред. В крайна сметка Франция печели след точен удар на Давид Трезеге, при който вратарят просто няма какво да направи.

Така, въпреки че "адзурите" губят финала, целият свят говори за Толдо и дори на Джиджи Буфон, след като се възстановява, изглежда, че щеше да му се наложи да бъде резерва на Франческо. Толдо е избран за най-добър вратар в Италия и на Евро 2000, а мнозина недоволстват от факта, че за най-добър страж в света наградата получава Фабиен Бартез, докато Франческо е едва трети.

Разочарованията

за определяния от някои за най-добър на поста в света по онова време не свършват.

Новият селекционер на Италия Джовани Трапатони решава, че трябва да се даде шанс на далеч по-младия Джиджи Буфон, който е едва 22-годишен, докато Толдо е почти на 30. Така Франческо остава втори избор, но когато през 2001 г. помага на "Фиорентина" да вдигне купата на Италия, отново възниква въпросът в кой от грандовете ще заиграе. Причината е, че във "Фиорентина" започва финансова криза, която съвсем скоро ще доведе до фалит "виолетовите". Двата гранда от Милано - "Интер" и "Милан", правят всичко възможно, за

да привлекат големия вратар,

но той предпочита да играе за "Интер" - не иска да се върне там, където е започнал като юноша.

В колоса от "Джузепе Меаца" двуметровият страж пази на най-високо ниво и помага на тима да достигне полуфинал в турнира за купата на УЕФА.

Всъщност според всички специалисти причината "Интер" да не спечели турнира е, че го подценява за сметка на вътрешния шампионат. През целия сезон 2001/2002 "черно-сините" са фаворит номер едно за титлата в калчото и съвсем логично са и лидер през повечето време от сезона.

Разочарованието е огромно, когато "Интер" губи от "Лацио" в последния кръг и съответно скудетото заминава за Торино във витрината на "Ювентус". Толдо обаче се превръща в

любимец на феновете

на миланския гранд след паметен момент именно в "дербито на Италия" срещу "бианконерите". През есента на 2002 г. най-големият мач на Апенините върви към нулево равенство, когато в 86-ата минута Франческо Коко от "Интер" фаулира Каморанези и

легендарният рефер

Колина посочи бялата точка, макар и ситуацията да е спорна. Дел Пиеро е точен и "Ювентус" се вижда победител.

В продължението на срещата обаче след изпълнение на ъглов удар именно вратарят успява да насочи коженото кълбо по посока на вратата и да изравни за 1:1. Според някои източници попадението е записано на името на Толдо, а според други - на звездата на отбора Кристиан Виери, чието тяло топката среща след удара на стража. Въпреки това за мнозина това е "голът на Толдо". Толдоне, както го наричат многобройните тифози на "Интер", продължава да бъде сред топвратарите в света, но изглежда тъжен фактът, че така и не е ставал шампион. Той печели отново трофей - купата на Италия, през 2005 г., а когато италианският колос купува по-младия Жулио Сезар, за Франческо става ясно, че ще трябва да седне на пейката.

Офертите към

него, макар и на

34 години, валят

но той заявява, че обича "Интер" и иска да завърши кариерата си в именития клуб, дори рядко да записва минути на терена.

Класата му дори му връща титулярното място през 2006 г., но след това отново е втори избор. За любовта към клуба обаче "Интер" му се отплаща подобаващо. "Нерадзурите" уважават решението на вратаря да остане до почти 39-годишна възраст, а в този период визитката му от трофеи става внушителна. Освен останалите купи и суперкупи на Италия Змията се превръща и в страшилище в Европа, като апогеят на славата е 2010 г. "Интер" е първият и единствен клуб от Италия, който печели требъл. Така легендарният вратар завършва кариерата си по възможно най-славния начин. След нейния край

той е включен в Залата на славата

на "Фиорентина", както и в тази на "Интер".

Въпреки че точно когато грандът започва да доминира, Толдоне е резерва, неговите усилия за клуба са оценени подобаващо и до днес той е една от най-уважаваните фигури от феновете на "нерадзурите". Макар и не като футболист, Толдо остава в "Интер" като мотор на проектите Inter Campus и Inter Forever, насочени към деца в неравностойно положение. Освен това участва в проекта #RunforEmma, който организира благотворителни състезания в помощ на децата с мускулна атрофия.