Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заедно с Кирил Петков става част от ръководството на “Да, България” през 2017 г.

Най-добрите й приятели в Харвард били пакистанец, индиец и южноафриканец

По-малката й сестра работи в COVID отделението на “Пирогов” до октомври, но заминава с еднопосочен билет за Париж

Още преди 3 години шефката на кабинета на Кирил Петков и говорителка на правителството Лена Бориславова намеква за влизането си във властта. През 2018 г., когато е 29-годишна, попада в класацията на сп. "Форбс" "30 под 30" за Европа в областта на правото и политиката. Днес разяснява със спокоен тон всяко решение на премиера, кабинета и на "Продължаваме промяната".

По собствените й думи тогава българите я заливат с поздравления. "Имаше много положителни отзиви. Радваха се, че има такъв млад човек, който е решил да гради кариера в България, да вярва в демократични ценности и

един ден може да има по-голямо обществено влияние

в една или друга сфера", заявява Лена Бориславова в свое интервю пред Би Ти Ви преди 3 години.

Тогава фразата звучи общо и пожелателно, нещо като мечта, без да се конкретизира, но сега изглежда пророческа. И не е чудно, че юристката направи тази шеметна кариера, защото е от най-близките сътрудници на Кирил Петков и Асен Василев. Бе заедно с тях, когато през септември обявиха, че ще основат "Продължаваме промяната". Мястото й в листата на 24-ти столичен район

точно след водача и вече премиер

също е знак за ролята й в новата управляваща сила.

Лена Бориславова работи с известния тандем от няколко години. Тя е била преподавател в техните специализирани харвардски курсове в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Заедно са били и през 2017 г., когато влизат в Националния съвет на "Да, България". Тогава завършилата СУ адвокатка е само на 28 години и й предстои след няколко месеца да попадне в класацията "30 под 30" за млади юристи и политици за Европа на сп. "Форбс".

Завръщайки се от церемонията за престижната награда, за Лена продължава да е загадка кой я е предложил, тъй като в списъка не се влиза априори, а по препоръка на личности с авторитет в съответната област. Първоначално получила съобщение във фейсбук с честитка, че е номинирана, но не го възприела на сериозно. Помислила си, че някой се шегува с нея, но нещата започват да придобиват по-ясни очертания, когато в следващи имейли разбрала, че се изкачва нагоре по стълбицата. Накрая влиза в престижната бройка от 30 млади успели европейци в областта на правото и политиката, които още нямат 30 години.

Самата Лена няма отговор за себе си на въпроса защо са я предпочели,

какво по-различно е направила от всички останали млади

адвокати в Европа. Предполага, че може да е, защото е избрала да остане у нас и помага на чуждестранните инвеститори да вземат решение да влагат пари тук. Или защото преподава на още по-младите от нея.

От друга страна, признава, че не обича думата "амбиция", макар че цялото й развитие показва, че постави ли си цел, я преследва с всички сили. Като например, когато решава да кандидатства в топуниверситета Харвард, я посъветвали да не си поставя такива непостижими мишени, а да потърси по-средностатистическо висше учебно заведение в САЩ.

Бориславова обаче е устремена към най-престижното

Приета е, но след това се оказва, че по-голямото предизвикателство е да намери 85 хиляди долара за едногодишното си обучение. Една част от парите печели като стипендия от комисията "Фулбрайт", друга – от самия Харвард, а трета допълва тогавашният й работодател – адвокатската кантора "Георгиев, Тодоров и ко".

Но пътят към финансирането от страна на "Фулбрайт" също не е лесен. Лена попада последна (трета) резерва след чертата, като са одобрени петима други кандидати. Три дни преди крайния срок за неин късмет се разбира, че има отказали се младежи или такива, които са получили по-висока субсидия от другаде. Това дава основания на Бориславова да говори на младите хора, че никой не трябва да се отказва, а да преследва мечтите си.

В университета тя тръгва с голяма амбиция – записва някои от най-тежките предмети, които предполагат много четене и голям обем литература. В същото време забелязва, че няма нито един колега, който да е скъсан на изпит. Просто защото всички са много мотивирани и се държат на нивото на висшето учебно заведение, лидер в Бръшляновата лига. Никой даже

не знаел каква е процедурата, ако

не си вземе изпита,

защото не е имало такива случаи.

Отивайки в Харвард, по нищо не може да отличи богатите от бедните студенти – всички са облечени със суитшърти с логото на университета, дънки и маратонки. Чак когато започнали да обсъждат кой на какви почивки ходи, станало ясно кои са по-заможни.

След края на магистратурата в Харвард през 2016 г. говорителката на кабинета се колебае дали да не тръгне по света. Вратите за нея, както и за всичките й колеги са отворени.

Обаче договорът й с комисията "Фулбрайт”, която й е отпуснала стипендия, налага да се завърне в България и

поне две години

да работи у нас

Така Лена Бориславова си идва и продължава адвокатската и преподавателската си практика.

Тя е сред управителите на неправителствената организация "Български Харвард клуб" през 2018 г. заедно със служебния министър на финансите Валери Белчев и родения в Хасково астрофизик Камен Козарев. Завършилата с най-висок успех Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" адвокатка води и курсове по пледиране, които организира комисията "Фулбрайт". В едни от своите "Открити лекции" признава, че най-добрите й приятели в САЩ не са били американци, а пакистанци, индийци и южноафриканци. Една вечер говорели за сигурността по летищата.

"Аз се опитах да разбера защо хора от тези държави, известни с терористите си, толкова много се обиждат, засягат, когато биват задържани на аерогарата – разказва Бориславова в един от своите уъркшопове. – Нима той и другите му съграждани не се замисляха за общата ни сигурност и не беше ли по-добре да ги спират по-често, за да гарантираме едно по-добро бъдеще и настояще за всички нас." Приятелят й от Пакистан изпаднал в гняв и

започнал да мята предмети из стаята

Тогава Лена Бориславова разбрала, че той не отстоява заучени принципи, а се чувства дълбоко наранен, обиден и унизен. Завършва лекцията си с това, че всеки трябва да се замисли как да не пренебрегва другите хора и да бъде толерантен.

Но има една

тема, по която говорителката на правителството не проявява търпимост

Става дума за българското здравеопазване. Може би защото собствената й сестра е лекарка и повече от година и половина е прекарала в COVID отделение в "Пирогов".

Но малко преди изборите решила да замине за Париж, без да дочака да гласува за Лена на 14 ноември. Бъдещата шефка на кабинета на премиера лично закарала по-малката си сестра до летището, за да замине с еднопосочен билет за неопределено време. Ето и част от поста на Бориславова във фейсбук: "Отива да практикува медицина в чужбина. Няма избор. Медицина в България няма. Уважение към лекари няма. Достойно заплащане няма. Ваксинирани хора няма. Бъдеще за лекари… (...) Май**та ви. Време е някой поне да се опита да промени тази история. Тук сме! Оставаме! #ПродължавамеПромяната".

Когато отборът на Кирил Петков и Асен Василев печели изборите, кариерата на Лена Бориславова е във възход. Всъщност тя

непрекъснато се издига в последните 7 години

– последователно печели магистратура в Харвард, влиза в списъка на сп. "Форбс" "30 под 30" и навлиза в политическото поприще. Възможно е амбицията й да я заведе и до още по-високи позиции, което тепърва ще стане ясно.