Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само пет хотела ще отворят в Слънчев бряг.
Само пет хотела ще отворят в Слънчев бряг.

Въпреки преболедувалите и ваксинираните резервациите по хотели и кръчми са малко

Морските курорти май ще са пусти по празниците. За Нова година има много малко резервации, оплакват се собственици на хотели около Бургас. Затова пък се очаква къщите за гости в Странджа да са пълни.

Въпреки че зимата не е най-предпочитаният сезон за празнуване край морето, в минали години и морските градчета се радваха на туристи около Нова година. Сега обаче много хотелиери смятат да разпуснат персонала си и да хлопнат кепенци.

“Няма смисъл за 2-3 маси да харчим пари за ток и заплати. Не ни излиза сметката”, казва собственик на средно голям хотел в Созопол. И недоумява защо клиентите им тази година са също толкова малко както при посрещането на 2021 г., когато още нямаше ваксини и преболедувалите с имунитет бяха по-малко.

Независимо от инфлацията през последните месеци цените на кувертите са като миналогодишните, дори някъде са по-ниски.

В Слънчев бряг ще отворят само 5 хотела,

но единият от тях е под въпрос заради липса на достатъчно резервации. Миналата година работеха 10.

“Очаквахме, че с ваксинацията хората ще се отпуснат да празнуват навън и ще има повече резервации, но сметките ни излязоха криви”, не крият разочарованието си хотелиери.

В зависимост от категорията на хотела се предлагат различни пакети. Нова година в 4-звезден излиза между 180 и 220 лв. с нощувката и празничната вечеря. На повечето места храненето извън празничното меню се заплаща допълнително. В по-скъпарските хотели от 5 звезди празничната вечер струва от 250 до 400 лв. Навсякъде се предлагат оферти за 1, 2, 3 и 4 нощувки.

Има пакети и за 80 лв. на вечер

в 3-звездни хотели в Несебър, Слънчев бряг и Поморие. Обаче тази цена се предлага само ако се направи резервация за три нощувки.

По-оживено ще е само в Бургас. В един от представителните хотели Нова година с празнична вечеря и нощувка излиза 215 лв., ако се направи резервация до 20 декември. Стая за двама по празниците с вечеря на блок маса струва 500 лв. за една вечер, за две е 690, за три - 870 лв. Масово всички луксозни ресторанти в града предлагат куверти от 125 лв. нагоре.

В най-луксозния хотел на Бургас излизат с оферта от 1540 лв. за двойна стая с две нощувки и 5000 лв. за настаняване в президентския апартамент. Новогодишният куверт включва и богата развлекателна програма с участието на Графа, дует “Ритон”, Анелия и диджей парти с Драгомир Драганов.

Тази година повечето от малките и по-непретенциозни хотели въобще не предлагат новогодишна вечер, а много ресторанти с празнично меню ще очакват клиенти last minute.

Във време на пандемия хората като че ли предпочитат да са далеч от шумотевицата на препълнените зали. Затова на по-голям интерес се радват хижите и къщите за гости в Странджа.

В сравнение с минали години обаче по-малко резервации са направени в общините Средец и Царево.

Но пък преди дни от община Малко Търново обявиха, че

вече почти няма свободни къщи за гости

Записванията са започнали още от октомври. Най-много резервации са направени в Бръшлян и Граматиково. Традиционно се радват на голяма посещаемост по всяко време на годината, но особено през зимата се пълнят до дупка. Районът около Малко Търново е предпочитан, тъй като празнуващите компании могат да разнообрязат тежките трапези с разходки до природните забележителности като Индипасха, Мишкова нива, пещерата Света Марина и други красиви местности.

Цените за наемане на средно голяма къща за 12 души например варират от 280 на до 380 лв. на вечер по Коледа и Нова година. На повечето вили не се предлага празнична вечеря, но ако гостите решат да се поглезят с вкусни странджански гозби, трябва да доплатят от 60 до 100 лв. на човек. За разлика от ресторантите в къщите за гости не се изисква зелен сертификат.

Голямото изнасяне към Странджа започва още от 28 декември, когато стотици коли с препълнени багажници потеглят от морето към планината. В полуопразнените селца празнуват предимно бургазлии, рядко през зимата идват туристи от други области на страната. Носят си провизиите за седмица напред, защото на много места няма и магазин.

В странджанските вили е много красиво през зимата, когато падне сняг.
В странджанските вили е много красиво през зимата, когато падне сняг.