Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радан Кънев
Радан Кънев

Решението на премиера Кирил Петков да проведе първата си двустранна среща именно с гръцкия лидер Мицотакис е изключително правилно.
Смисъл от такава среща има на много и различни нива. Най-важното обаче е, че Гърция и Румъния са единствените ни съседни държави - членки на ЕС, с които споделяме много проблеми и преди всичко - много общи и полезни решения за бъдещето. Сближаването с тях е особено важно на фона на системните и напълно излишни демонстрации на провинциална, "балканска" близост между Борисов и авторитарните лидери в Белград и Анкара.
Дали срещата е "успех" или "неуспех" е глупаво и вредно разсъждение. България е в тежка криза на отношенията си с партньорите в ЕС и успехите няма да паднат от небето, а ще бъдат плод на дълга и упорита работа на всички български представители и институции. Добре е, че правителството започва да я върши.
Отделно - самото мислене за среща и снимка като успех е наследство от Борисов, от което трябва бързо да се отърсим. Срещите са работа, а не шоу за публиката.