Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдебна Палата Велико Търново
Съдебна Палата Велико Търново

По една година условно с 3 г. изпитателен срок получиха от Окръжния съд във Велико Търново управител на фирма за вторични суровини и шофьор на камион, причинили по немарливост смъртта на работник в Лясковец. 

Съдът призна подсъдимия Валентин Р. /неосъждан/ за виновен в това, на 23.01.2019 г., в гр. Лясковец, на ул. „Христо Ботев“ № 34, на площадка за събиране на вторични суровини, ползвана от местна фирма,  причинил по непредпазливост смъртта на Георги Б. При товарене на алуминиев отпадък в товарен автомобил марка „Скания“, водачът не положил достатъчно грижи за безопасността и здравето на Георги, участващ в товареното на поверения му товарен автомобил „Скания“ въпреки инструкциите и допуснал присъствието на пострадалия върху складирани товарни единици. Съдът му наложи наказание лишаване от свобода за срок от една година, като отложи изпълнението на така наложеното наказание за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

Съдът призна подсъдимия Димитър М. /неосъждан/ за виновен в това, че  като собственик и управител на дружеството, в качеството си на работодател по непредпазливост причинил смъртта на работника. поради незнание на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - товарно-разтоварна дейност. Той  разпоредил товаренето на алуминиев отпадък да се извърши по неправилен начин и с неподходящо работно оборудване за неговото изпълнение и не създал необходимата организация, нито взел мерки за избягване на риска от телесни увреждания на работещите лица, с което нарушил нормите по охрана на труда, като след деянието е направил всичко зависещо от него за спасяване на пострадалия Георги Б.  Съдът му наложи наказание лишаване от свобода за срок от една години. На основание чл. 66 НК отложи изпълнението на така наложеното наказание за срок от три години.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново.