Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Левон Хампарцумян СНИМКА: Архив
Левон Хампарцумян СНИМКА: Архив

Ако основната лихва в Еврозоната тръгне нагоре, донякъде провокирана от по-висока инфлация, може да очакваме да поскъпнат и ипотечните кредити. Но няма да е рязко. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред Нова телевизия по повод това дали ще се вдигнат лихвите по кредитите, след като бяха обявени данни, че изтеглените през 2021 г. ипотечни кредити са на стойност 5 млрд. лв.

Според него въпросът не е колко е лихвата, а дали е поносим разходът по кредита за този, който го е взел.

И в момента кредитите се дават по-трудно, отколкото при кризата 2006-2007 г. Тогава банките и клиентите си научиха уроците, и сега е по-консервативно. Но пък има фактори, които повишават търсенето на жилища, коментира Хампарцумян. Според него ситуацията не е необичайна, но това не означава напълно безопасна от инвестиционна гледна точка.

Ако някой е тръгнал да си купува жилище за собствените нужди и може да си го позволи - в България сме свикнали чисто културно да си притежаваме жилищата. Ако взимаш жилище за спекулация - инвестираш, за да може да се бориш с инфлацията, там можеш да сбъркаш - купуваме 5-10 апартамента, даваме ги под наем или ги препродаваме с печалба - там има риск пазарът да тръгне надолу, допълни Хампарцумян.

Справедливата цена на едно жилище е 10-годишният наем. В София това е между 20-30 г. Ако си го взел за собствено ползване, дори и да има години, в които смятате, че нещо губите или много плащате като вноска, го понасяте, допълни той.

По повод теглените големи суми в брой за автомагистрала "Хемус", Хампарцумян обясни, че докладите от големите банки генерират автоматично съобщения, които отиват във финансовото разузнаване и ДАНС. Това се случвало по-скоро при осъществяването на съответната транзакция.