Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдебна палата Велико Търново
Съдебна палата Велико Търново

Великотърновският апелативен съд измени присъдата на Окръжен съд - Русе по делото за контрабанда на над 90 килограма хероин през "Дунав мост", като намали наложеното на подсъдимия наказание с 2 години и половина, съобщиха от Съдебната палата.

С присъда на ОС-Русе от от 08.06.2021 г. Окръжен съд – Русе е признал подсъдимия Александър Ю. за виновен в това, че на 17 ноември 2019 г. направил опит да пренесе през границите на страната на ГКПП „Дунав мост“ гр. Русе, трасе „изход“ високорискови наркотични вещества. Хероинът с различна чистота и общо нетно тегло 91,875 килограма, разпределен в 184 пакета на обща стойност 7 307 875 лева. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, а деянието е останало недовършено по независещи от контрабандиста причини, се казва в решението. Подсъдимият има и второ обвинение за държане на наркотика в Котел.
Първоинстанционният съд осъдил подсъдимия на 17 години и 6 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим, както и да заплати глоба в размер на 200 000 лева в полза на държавата.
Срещу присъдата са били подадени жалби от подсъдимия и неговия защитник, в които сочат неправилност на присъдата на ОС-Русе и искат нейната отмяна, като вместо това да бъде постановена нова, с която подсъдимият да бъде изцяло оправдан.  В две открити съдебни заседания в Търново подсъдимият и неговият защитник са заявили, че поддържат жалбите. В рамките на съдебното следствие е извършен разпит на четирима свидетели и на 20.10.2021 г. делото е било обявено за решаване.
В своето решение, въззивният съд приема голяма част от изводите на ОС-Русе относно приетата фактическа обстановка, с някои изключения, които са подробно изложени в мотивите. По отношение на правната квалификация на деянията, изцяло се е солидаризирал с първоинстанционния съд в изводите за вината на подсъдимия по отношение на двете му повдигнати обвинения, като намира, че не са налице основния за оправдаване на подсъдимия по тях или за приложение на друга правна квалификация. По отношение на индивидуализацията на наказанията, въззивният съд счита, че са налице и допълнителни смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, които не са отчетени от първоинстанционния съд, като при определяне на наказанието следва да се отчете значителният превес на смекчаващите вината обстоятелства и съответно същото да бъде в предвидения от закона минимум за деянието. Поради това, със своето решение Апелативен съд – Велико Търново намалява наказанието на подсъдимия от 17 години и 6 месеца лишаване от свобода на 15 години лишаване от свобода, като същият следва да заплати и 200 000 лева глоба. Присъдата на ОС-Русе е потвърдена в останалите и части.
Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.