Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българският премиер Кирил Петков
Българският премиер Кирил Петков

Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви, заяви премиерът Кирил Петков в "120 минути" по bTV.

„Не ни хареса новината, че в деня, в който се заклехме, идва новината, че парното на софиянци се вдига с 30 процента, а токът на всички с двуцифрено число", каза премиерът.

„Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга“, заяви Петков.

„Трябваше време за този анализ. Това, че ГЕРБ го внесоха и то с грешна дата, за да си направят игричка, не беше най-добрата първа крачка, но ни дава нужното време за този анализ. Затова го подкрепихме от парламентарната група", коментира Петков.

Парламентът трябва да направи промени в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, в която има членове с изтекъл мандат, отбеляза още премиерът. „Не соча с пръст, но казвам, че не е нормално точно в деня, когато се заклехме да се вдигнат цените. КЕВР е независим като орган, има много правомощия, които не изпълнява. Може да
направи пълни инспекции на всички по веригата, за да види дали всичко е обновено и разходите им са същите. КЕВР трябва да има истински регулиращи правомощия, а не просто да е печат върху новата цена на тока, която му поискат. Надявам се да се сложат 40 одитора и те да си вършат работата."

Темата за скъпите ток и газ е обсъдена през почивните дни с ресорния енергиен министър и още този понеделник или до края на седмицата ще бъде обявен механизъм за компенсиране на бизнеса, съобщи Петков.
По думите му помощта ще бъде процент от цената на електричеството и не е редно да е еднаква сума за всички, а да се въведе ясен модел за подпомагането. "Целта е да субсидираме фирмите, които имат нужда. Все пак имаме определен бюджет. Няма да дотираме фирми, които са си договорили ниска цена на енергията", каза Петков и допълни, че ще бъде въведен "под и таван" и фирмите, които попадат между тях, че ще получат помощ.