Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евродепутатът Александър Йорданов
Евродепутатът Александър Йорданов

Председателката на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен е заявила: "Ако Русия предприеме враждебни действия срещу Украйна ще въведем нови санкции"!? Обратно, драга госпожо Фон дер Лайен, обратно. Правилното решение е обратното и трябваше да го кажете така: "За да не предприеме Русия нова агресия срещу Украйна ние трябва незабавно да въведем нови санкции". И това трябва да са санкции възпиращи агресора, а не такива, които подтичват подир него. Необходима е превенция. И прекъсването на комуникацията с режима в Кремъл.

Какви трябва да бъдат превантивните санкции. Първо, да се забрани безвизовият режим на пътуване в ЕС на руските олигарси и техните семейства, обслужващи политиката на Владимир Путин. Да си седят те на задника в любимата матушка. Да се замразят финансовите им активи в европейските банки. Има руски банки, в тях да си държат парите. Това е съвет и за българските олигарси, които пред очите ни путинясват.

И второ, да се изключи Русия от глобалната междубанкова телекомуникационна платежна система SWIFT. Хранениците на агресора нямат нужда от банкови карти. За тях би било дори по-патриотично да си разнасят парите с талиги. По-руско ще е някак си. По-традиционно.

И трето, болната тема с газопровода "Северен поток-2". Болна е тя, защото този "поток" е оръжието, с което Путин ще продължи агресията срещу Украйна. За съжаление Германия е на път окончателно да клекне пред това оръжие. Още повече, че в нея на власт дойдоха социалдемократи, либерали и зелени. А те, това е добре известно, си падат по клякането пред Кремъл. Имат си и статукво в това отношение: Герхард Шьодер, бивш федерален канцлер, а днес служител на Газпром и другар по баня на Путин.

Г-жа Фон дер Лайен умее да говори дипломатично. Но при общуването с Кремъл дипломацията не помага. Общуваш ли с Путин дипломатично, то той си мисли, че му се подмазваш и така закрепва убеждението му, че е прав. Крилца му порастват. С Путин не трябва да се говори. С него ние, европейците, няма какво да си кажем. Той е на власт повече от две десетилетия: президент, премиер и пак президент. Абсолютно статукво. И за това време европейски политици изговориха океан от думи за и с него. Резултатът е нулев, кръглонулев, т.е. никакъв. Няма "промяна", няма и "продължаваме промяната". Кремълският режим не се е променил. Нещо повече. Той се кефи на пробойните в европейското говорене и действия. Долавя европейската нерешителност и дори безпомощност. Затова и продължава да окупира чужда територия, да дрънка оръжие по границата с Украйна и да насърчава беларуския подизпълнител Лукашенко да провокира Полша и балтийските държави.

В Европейския парламент са приети камара декларации и резолюции по въпроса за отношенията ни с Русия. И нищо. Анна Политковская не е между живите. Алексей Навални е в концлагер. Затворите в Русия са пълни с противници на режима. Да вярваш, че при управлението на Путин Русия ще промени политиката си е все едно да вярваш, че с ремонт на "Москвич" може да се получи "Мерцедес". Не може. Дори и с основен ремонт не може. И тогава какво? Каза го в сряда в Европарламента Дария Навални, дъщерята на Алексей Навални. Каза го просто, естествено, със свои думи: "Не трябва да отъждествявате Русия с режима на Путин". В тези й думи е решението. Те са ясни, разбираеми. Но как до тях не успяха за толкова време да стигнат не само г-жа Фон дер Лайен или г-н Жозеп Борел, но и много други европейски лидери?

Факт е, че Върховният комисар по външните работи на ЕС г-н Жозеп Борел също трудно вдява по отношение на политиката на Кремъл. Той дори отиде лично в Кремъл, за да кажел нещо също много лично, очи в очи, на Путин. Така и не се разбра какво му е казал, но руската позиция не се промени по никой въпрос. И няма да се промени, докато има европейски политици, които отъждествяват режима на Путин с Русия. В това отношение уникален е нашият държавен глава. Той направо е слепил в съзнанието си Путин с Русия. Грешка. Русия не е Путин, драги ми фен на "промяната", която нищо не променя, а само тласка към хаос България.

*Александър Йорданов във фейсбук