Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЛАВИ АНГЕЛОВ
СЛАВИ АНГЕЛОВ

В България, когато се каже еднорог, всички си представят надуваемите детски пояси, за които с разнежен поглед се моли всяка малка принцеса и които после бащите им спасяват с отчаяно плуване от поривите на вятъра на плажа.

В деня, в който новото правителство се закле в парламента, се разбра, че и новият премиер Кирил Петков има голяма лична мечта. И той също като малките момиченца мечтае най-силно за еднорог. Но неговият няма да е надуваем и не задължително розов на цвят.

Вероятно повечето хора, които чуха речта му в парламента, не разбраха за какво точно говори министър-председателят. Въпреки че Кирил Петков въобще не е първият владетел в човешката история, покорен от митичните еднорози. В една сатирична творба от далечната 1509 г. английският поет Александър Баркли казва: “Нека крал Джеймс Шотландски да не буди нито презрение, нито възмущение, защото не се е родил крал, който да може да покаже еднорог”.

Всъщност Баркли със сигурност не е първият автор, който оставя писмена следа за едно от най-красивите творения на човешката фантазия.

Но пък се смята за един от първите, употребили думата еднорог като за нещо изключително рядко. Точно в смисъла, който носи в наши дни в света на финансите, иновациите и в личните мечти на новия български премиер, както и в амбициозните програми на много други премиери не само на Стария континент.

Като оставим в детския свят съществото с тяло на кон и с голям рог на главата, изразът стартъп еднорог (unicorn) може и да произлиза от старофренско-къснолатинска комбинация от корени и представки, но днес означава компания, която в рамките на 10-ина години се е развила и е оценена на стойност над 1 милиард долара.

Защо обаче компаниите еднорози са толкова ценени навсякъде по света? Защото те не само се развиват изключително бързо, връщат инвестицията си, но и дърпат икономиката напред, развиват технологичните процеси, създават милиардни индустрии, нови работни места и високи заплати.

Дори твърде често бизнес моделите им разбиват статуквото на големите корпорации в интерес на обикновените хора, като правят много всекидневни услуги по-удобни, по-бързи и по-евтини. В света на комуникациите това са безплатните приложения за телефонни и видеоразговори. В бизнеса с разплащания - приложения за безтаксови международни преводи. И още много, много…

В самото начало успехът им изглежда предначертан, което пък помага на предприемачи да виждат отрано развитието на бизнес формули и да инвестират в тях.

Съвсем естествено, най-много компании еднорози има в Съединените щати - над 400. Защото те водят в световните класации за най-добри условия за създаване на стартъпи. Като най-много от стартиращите бизнеси се превръщат в еднорози в Силициевата долина и в Сан Франциско. Със сигурност сте чували за компанията за споделени пътувания Uber, наемали сте апартамент чрез Airbnb и може би следите авиокосмическата компания на Илън Мъск “Спейс Екс”, която се закани да изпрати хора на Марс - всички те са еднорози.

На второ място, разбира се, се нарежда свръхамбициозен Китай с повече от 200 компании, оценени на над 1 милиард долара. Най-развилата се от тях за 2021 г. стои зад приложението “Тикток” - за момичетата, които са затворили в чекмеджето розовия еднорог и вече смело позират пред камерата на телефона:).

Съществуват различни проучвания, но Великобритания със сигурност е приютила една трета от всички технологични стартъпи на Стария континент, поскъпнали над 1 милиард долара. След нея се нарежда Германия, а държавата с най-много еднорози на глава от населението е Естония, откъдето идва отдавна познатото ви приложение за безплатни разговори Skype.

Но може би най-амбициозната програма за създаване на компании еднорози има президентът на Франция Емануел Макрон. Наскоро той обяви, че страната му ще инвестира 7 милиарда евро в 100 оптимистични стартъпа с надеждата да превърне 25 от тях в еднорози до 2025 г. Франция вече има около 20 компании, оценени над 1 милиард долара всяка.

Но къде сме ние в този милиарден свят? Съседна Румъния има две компании еднорози, като едната внедрява успешно роботи в производството. В Гърция засега никой стартъп не е оценен на над 1 милиард долара, но според анализатори това може да се случи много скоро с цели 10 нови бизнеса, които те наблюдават.

Както обикновено, България виси на опашката на Европа и света. У нас бяха много успешно развити няколко стартъпа, но те или бяха продадени на чужди компании, или изнесоха бизнеса си в Съединените щати. За да се създават компании еднорози, е необходима подходяща среда - добър достъп до финансиране, законодателни плюсове за развитие, високоскоростен интернет, добра развойна дейност, инженерни таланти. За съжаление, през отминаващата година България изпадна на две места назад в тази класация в световен мащаб.

И все пак София привлича много дигитални номади от чужбина, които идват тук с чуждестранни стартъпи или пък създават такива у нас. Така че надежда има. Вероятно неслучайно новият премиер Кирил Петков назначи за министър на иновациите и растежа Даниел Лорер, който е създал, управлявал и продал няколко стартъпа в Израел, Франция и Турция.

Успешното развитие на стартъпите е и промяна в мисленето, по-технологичен, модерен и удобен живот, повече работа, по-добро заплащане. Късане на зависимостите с наложените ни в бита корпорации - за да може някой ден благодарение на иновации да не плащаме дори за ток и отопление.

Така че еднорогът, за който така силно мечтае Кирил Петков, е наистина пояс и за нас, българите, но от премиера ще зависи дали ще се превърне в спасителен, или ще продължим да го гоним във водата на плажа…