Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Очаквам бързо възстановяване от кризата АСЕН ВАСИЛЕВ

"Държавата е с над 500 милиона лева бюджетен излишък към края на ноември и се движим много по-добре, отколкото с актуализацията на бюджета беше предвидено", каза пред журналисти новоизбраният министър на финансите и вицепремиер Асен Василев, след като пое поста от служебния министър Валери Белчев.

"Поемаме държавата в добро състояние, но ни чака много работа, защото има политики, които сме съгласували с коалиционните партньори. Разбрали сме се през юни да има актуализация на бюджета, като цяло чакаме икономиката да върви напред и да има бързо възстановяване от кризата", посочи Василев.

"Най-накрая, след повече от половин година, имаме редовно правителство. Преди има-няма три месеца Асен Василев ми връчи ключа на министерството и за мен беше огромно предизвикателство, защото той постави високи стандарти", каза Белчев. "За мен беше важно да запазя структурата на ведомството стабилна, както и да запазя темпа на работа", добави той. 

"Нещата трябваше да са по-прости и обвързани с подготовката на изборите, но се наложи да поема други задачи - да осигурим средства за казуси като ковид пандемията, помощи за бизнеса, за тестове за децата и за други кризи в различни сектори. Бюджетът беше изготвен с изискванията на закона в хипотезата, че по една или друга причина няма редовно правителство", каза още Белчев.

"За щастие, не се стигна дотам да няма правителство, и вчера оттеглихме нашето предложение за бюджет за следващата година, но се надявам да послужи за база на новия бюджет", коментира Валери Белчев. "Поех поста от най-успешния досега финансов министър и с удоволствие му връщам ключа на министерството", каза служебният министър.

"Не се предвижда отлагане на приемането на България в еврозоната. На 1 януари 2024 г. ние трябва да имаме техническа готовност за приемане на еврото. Преди това е нужно да има широка дискусия с неправителствения сектор и бизнеса. Ние имаме техническа готовност за приемане в Шенген от десетина години, но все още не сме приети, най-вече заради проблемите в правосъдието", каза Асен Василев.