Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трета доза от РНК ваксина пази от Омикрон

"Заради новия вариант Омикрон трябва да се постави трета доза от РНК ваксина, защото тя наистина предпазва. При първи две дози от AstraZeneca защитата е само 20%. Ако обаче се постави бустерна доза при две предишни от Pfizer, се изравнява защитата срещу Омикрон с тази срещу Делта варианта - 85% е сигурно, че няма да се разболееш или ако се случи, ще бъде по-леко". Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране на Столичната община, в ефира на "Твоят ден" по Нова ТВ.

Той подчерта, че Омикрон е по-заразен, но протича по-леко. Ваксините са малко по-слаби срещу него, а вече преболедувалите COVID-19 могат да се заразят отново. Професорът прогнозира, че нивото на смъртност може да се покачи заради неоказана медицинска помощ.

Според него новите случаи на коронавирус у нас намаляват доста бавно, защото 10 болни заразяват 9 души. "Не можем да очакваме стръмен спад на случаите. Много са хората в интензивни отделения и починалите", каза още специалистът.

Той допълни, че 45% от населението на София е ваксинирано. "Не трябва да изпускаме задължителната ваксинация на децата, както и не бива да допускаме епидемии от други инфекции", призова професорът и прикани хората да се ваксинират и за грип.