Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Три от 10-те общини в Смолянска област обявиха бедствено положение, заради излезли от коритата си реки вследствие на обилните дъждове, които продължават почти денонощие. Общините в бедствено положение са Неделино, Рудозем и Борино. По-тежка е обстановката в Рудозем, заради интензивното покачване на реките Арда, Чепинска, Елховска.

"Около полунощ започнаха да се свличат земни маси по улици, пътища. Нивото на река Чепинска и река Елховска, които се сливат в централна градска част се покачиха до ниво на преливане пред общината и заляха улици. Токът спря в 1 часа, има наводнени трафопостове и обявихме бедствено положение. Евакуирани и пострадали хора няма", каза кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

В Неделино нивото на речното корито на река „Неделинска“ е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите.

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя ІІІ-866 Девин -Кричим за движение на товарни автомобили. Републиканският път е подкопан на входа на града в района КПП Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на Въча, движението е спряно в кв. Настан и между Тешел и с. Грохотно. Няколко населени места в района са без ток. Без електричество и без път са Ягодина, Буйново и Кожаре,община Борино.

Щети има и и в други селища от областта. В чепеларското село Забърдо е наводнено селото. В рудоземското с. Елховец е откъснат мост, в с. Широка лъка също е прекъснат мост и има наводнени къщи. В с. Могилица също има наводнения. В направление Доспат - Црънча - Барутин пътя е непроходим. В с. Буково, община Мадан човек е бил блокиран от свлачище късно вечерта, но се е обадил на негови близки и се е прибрал.