Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Александър Симидчиев Кадър: Би Ти Ви
Д-р Александър Симидчиев Кадър: Би Ти Ви

Безплатни тестове за коронавирус за всеки, който влиза в сградата за парламента, но не и за депутатите. За народните представители ще важи изискването за зелен сертификат. Това се предвижда в предложението, внесено от "Демократична България", съобщи депутатът д-р Александър Симидчиев. В студиото на "Събуди се" по Нова тв заедно с колегата му от ГЕРБ проф. Асен Балтов двамата спориха нужно ли е зеленият сертификат да важи и за народните представители.

"Нашата позиция е зеленият сертификат да важи и за народните представители, но тя не бе възприета от останалите парламентарни групи. Народните представители по нищо не се различават от обикновените граждани. Но се оказва, че депутатите са богоизбрани и те не трябва да спазват същите правила, които важат за всички останали", заяви проф. Балтов.

Според д-р  Симидчиев обаче предложението на ГЕРБ е давало възможност на лица без зелен сертификат да могат да участват в работата на парламента ндистанционно. Затова ДБ не го подкрепили, защото то давало повече права на такива лица.

"До момента в НС не е гласувано "за" или "против" зелен сертификат, а за дистанционно участие на депутати, които нямат такъв. Искрено се надявам да бъде взето решение за зелен сертификат в парламента и то да не бъде политическо, а да бъде медицински и научно обосновано", обясни д-р Симидчиев.

Според проф. Балтов обаче предложението на ДБ предвижда нужните тестове да се плащат от държавата и администрацията да се тества безплатно. "Навсякъде хората си плащат", добави проф. Балтов. 

Двамата коментираха и предложението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за сливането на Националната педиатрия с болница "Лозенец".

"Това предложение е направено без анализ на нуждите. Болница "Лозенец" е университетска. Подобно предложение може да бъде направено само след анализ и допитване до академичната общност", смята д-р Симидчиев.

"Това решение трябва да се отмени максимално бързо от новия здравен министър. Това е поредната глупост", заяви проф. Балтов.

И двамата бяха категорични, че детска болница трябва да има.

Те коментираха и проф. Асена Сербезова - спрягана за нов здравен министър.

"Тя е човек с административен опит и с опит в неправителствения сектор. Освен това тя е и преподавател. Аз съм човек, който винаги е давал кредит на доверие", каза д-р Симидчиев.

"Тя е добър професионалист. Но е много важно с какъв екип ще работи, защото няма опит в болничното здравеопазване", заяви проф. Балтов.

На въпрос предлагано ли му е да бъде здравен министър д-р Симидчиев отговори с "не".  

Асен Балтов
Асен Балтов