Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

Здравното министерство е купило три пъти повече тестове за учениците с отпуснатите от Министерски съвет пари. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в парламента. Цената при сключването на договорите за закупуване на щадящи тестове била намалена три пъти, обясни той.

     Той отхвърли обвиненията на бившия директор на „Пирогов” проф. Асен Балтов, че има нерегламентирани промени след сключването на договорите и това е причината учениците да не се върнат в клас.

По думите на здравния министър процедурата по купуването е проведена под пълна прозрачност, а тестовете са доставени в срок. Той припомни тезата си, че поръчката не била задължение на здравното министерство, а само са помогнали на МОН.

     В отговор проф. Балтов заяви, че Кацаров е виновен за ниския процент ваксинирани, високата смъртност у нас и нарушения пандемичен план. Според него здравните власти са ощетили българските данъкоплатци с почти 1 млн. лв. заради високата цена на тестовете.

    „Разпространявате неверни твърдения и фалшиви новини, както и личната ви непрязън, затова че ви уволних, заради маса злоупотреби, които са представени на прокуратурата и МВР”, пък отвърна Кацаров.

    Бившият здравен министър Костадин Ангелов пък попита настоящия дали има нещо общо със създаването на нова частна болница. Той изяви съмненията си, че се закриват държавни болници, за да се откриват частни. Проф. Ангелов спомена случая с МБАЛ „Лозенец” и преструктурирането й в педиатрия. „Няма теле под този вол”, каза Кацаров в отговор на Ангелов.

      Проф. Балтов попита още Кацаров дали липсва шествалентна ваксина за двумесечни бебета, а проф. Ангелов – липсват ли лекарства за лечение на горните и долните дихателни пътища в аптеките. Нямало проблем нито с шествалентната ваксина, нито с медикаментите вентолин и пулмикорт, успокои Кацаров. На двата въпроса Кацаров отговори, че няма пробл

     „Шествалентна ваксина има и в складовете, планирана е доставка за декември 40 хил. дози, за януари 45 хил дози”, каза той.

„Вентолин има в малки количества, защото има производствеи затруднения, но има два заместителя. Пулмикорт има с 30 дози, не с 20, но това не е проблем”, добави още здравният министър.