Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


Иван Гешев (вдясно) и Иван Демерджиев се поздравяват на конференцията. Малко след това се разбра, че правосъдният министър иска ВСС да образува дисциплинарка срещу главния прокурор.

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Иван Гешев (вдясно) и Иван Демерджиев се поздравяват на конференцията. Малко след това се разбра, че правосъдният министър иска ВСС да образува дисциплинарка срещу главния прокурор. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Той: Защо да подавам оставка?

Защото си вършим работата ли?

Ще поиска КС да каже какви

са правомощията му

Иван Демерджиев:

Спецправосъдието не оправда

очакванията, има различен подход

Лъжа е, че планът за възстановяване и развитие засяга главния прокурор. Това заяви Иван Гешев след конференция, посветена на специализираното правосъдие. На въпрос вярно ли е, че няма да получим средства, докато не се проведе съдебната реформа, той обясни, че било “поредната целенасочена политическа лъжа”. “Как ще ни уважават европейските партньори, след като ние не се уважаваме”, попита той. “Аз знам как се е случило всичко, но сега политици обикалят по медиите и твърдят, че Европа иска от нас смяна на главния прокурор”, каза още Иван Гешев.

“Ще се оттегля,

когато преценя,

че не съм

полезен на

прокуратурата

и във всички лъжи, които се изсипват, се окаже, че има нещо вярно”, добави Гешев. Той призна обаче, че е имал “кадрови грешки”.

Според него говоренето “слязло на много низко ниво”, пускани били дори “фалшиви документи от ДАНС, че разполагал със сметки еди-къде си”.

“Това, че политиците ми искат оставката, означава, че българската прокуратура работи много добре. Нашата работа не е да ни харесват, не сме актьори”, повтори той тезата си.

Гешев си задавал въпроса защо да си подаде оставката.

“Може би защото по уведомление на прокуратурата

бяха замразени

три милиарда и

половина лева

Може би защото бе внесен обвинителен акт срещу шпионска група. Единият от нейните членове е ръководител на отдела за класифицирана информация в Народното събрание. Може би защото бяха внесени обвинения срещу хора, които българските граждани смятаха за недосегаеми”, изброи още той.

Главният прокурор призна, че в прокуратурата били притеснени, че “между институциите се води война, която прераства в лична вендета, имало дори репресии срещу роднини на магистрати”. “Възвръщат се неща, които сме забравили”, каза още Гешев.

Той съобщи, че ще отправи питане до Конституционния съд за правомощията на главния прокурор.

“Не се притесняваме прокурорските откази да бъдат контролирани от съда, но това вероятно ще е свързано с конституционна промяна”, каза Гешев. И припомни, че ВКС има становище, че това е противоконституционно и ще блокира съдилищата.

По време на дискусията Гешев заяви, че реформа трябва да има, но “да е всеобхватна”. “Но сме изправени пред

политически

опити за пробив

в правото и

законността,

маскирани като реформа и борба с престъпността”, заяви той. Гешев посочи, че има системни законодателни експерименти - промяна, връщане, пак промяна, пак връщане.

“Българската специализирана прокуратура не убеди българските граждани в необходимостта от съществуването си, показа различен подход ”, каза обаче правосъдният министър Иван Демерджиев, който също участва в конференцията. Според него основната причина е, че не били постигнати резултатити по делата за корупция по високите етажи на властта.

Демерджиев даде за пример Румъния, където през 2016 г. на съд били дадени 1273-ма от властта. От тях трима министри, 16 магистрати, 47 кметове, а влезлите в сила присъди били 870.

Демерджиев припомни, че министерството предлага нов модел - специализирани отдели към апелативните райони.