Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сред най-големите поддръжници на ваксините са депутатите от ГЕРБ, ДПС и ДБ.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Сред най-големите поддръжници на ваксините са депутатите от ГЕРБ, ДПС и ДБ. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Втори неуспешен опит здравният документ да е вход за НС, от коалицията видяха план на ГЕРБ да вкара клин между партньорите

90% ваксинирани са депутатите от ГЕРБ и ДПС. Останалите са преболедували и още имат голям брой антитела.

А лидерите на двете групи Десислава Атанасова и Мустафа Карадайъ, както и голямо ядро техни колеги имат и бустерна доза. Всички 16 от групата на “Демократична България” имат ваксина, провери “24 часа”.

Дотук обаче е официалната статистика колко от избраните в 47-ия парламент имат зелен сертификат. Втори неуспешен опит за въвеждането му като вход за НС бе направен вчера.

От БСП и “Има такъв народ” отказват да огласят такива лични данни, макар отделни техни представители да ги споделят. Вляво например, че е ваксиниран, огласи зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин.

“Възраждане” влезе в парламента на вълната на антиваксърските настроения. Знае се, че няколко депутати все пак са сложили инжекция, но не и кои са те. Лидерът Костадин Костадинов е твърдо “против”.

“Продължаваме промяната” е за ваксинацията, но не иска да я прави задължителна. Засега от групата не могат да посочат точна бройка на депутатите си със завършен цикъл.

По груби изчисления все пак имунизирани са около 60% от новите избраници, което прави заседания на ръба на кворума, ако сертификатът стане вход.

По-големият проблем е, че въвеждането му ще разбуни бъдещата управленска коалиция. Партньорите в нея дори заподозряха ГЕРБ в опит да вбие клин между тях заради вчерашното им предложение да се гласува сертификатът.

ГЕРБ повдигна темата по време на иначе безобидното гласуване как карантинираните народни избраници да работят дистанционно. Два дни по-рано председателският съвет се отказа да прави документа задължителен.

Само ваксиниранирани депутати да работят присъствено, а останалите да се включват онлайн, каквато практика имаше със заразените в 44-ото, 45-ото и 46-ото НС, предложиха бившите управляващи. До гласуване обаче така и не се стигна след разразилия се спор.

“Кой, ако не ние, народните представители, трябва да даде личния пример. Трябва да пазим човешките животи на нашите приятели, близки и журналисти в НС”, каза проф. Асен Балтов. Той предложи в решението за работа онлайн на депутатите да се запише, че това ще им е задължение, ако нямат зелен сертификат. Подкрепи го бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

“Няма смисъл да си мерим експертизата или нещо друго. България ще излезе “най-умната” нация на света, която не познава постиженията на световната политика. В цяла Европа правилата са такива. Вероятно ще предложите да излезем от ЕС, защото е дискриминационно и налагат правила оттам. Неразумно е в България да важат различни правила”, каза Ангелов и добави: “Ако ние не спазваме правилата, то ние не сме годни да сме в тази зала.”

Дискриминация и нарушаване на конституционни права - с тази остра реакция против скочиха от “Възраждане” и “Има такъв народ”.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов предложи да се въведе тест за интелигентност на входа на парламента. “Само не знам тогава дали няма да се наложи на всички от ГЕРБ да работят дистанционно”, обърна се той към десните банки. Според него сертификатите трябва изцяло да се премахнат. На същото мнение е и шефът на ИТН Тошко Йорданов - те убивали бизнеса.

“НС е специфична организация, в която достъпът е ограничен. Зеленият сертификат ще даде основание на абсолютно всеки работодател да въведе зелен сертификат, а това е изключително дискриминационно”, каза и имунологът доц. Андрей Чорбанов от партията на Трифонов.

Твърда подкрепа за идеята на ГЕРБ дойде от ДПС. “Вчера бях в мола. Там проверяват на влизане. Тук в парламента обаче влизаме, излизаме и - нищо. Какъв пример даваме? Няма място за съмнение по какъв начин трябва да подходим”, каза д-р Джевдет Чакъров.

И от ДБ подкрепиха искането, но обявиха, че ще гласуват “въздържал се”, защото дебатът по дневния ред по същество бе за дистанционното гласуване, а не за пандемичните мерки в НС.

“Сертификатите показват кой е рисков и кой е много по-малко рисков. Драматично се намалява възможността от заразяване и разпространение при ваксинирани. Сертификатът е нужен за управление на риска на това заболяване. Когато контактуваме с администрацията и с журналистите, е нужно да управляваме риска”, посочи д-р Александър Симидчиев от ДБ.

От БСП и ПП запазиха мълчание по време на дебатите. Междувременно пленарното време изтече и тъй като никой не поиска удължаване, до гласуване така и не се стигна.