Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-примерните депутати в пленарната зала с маски са от ГЕРБ и ДБ.
Най-примерните депутати в пленарната зала с маски са от ГЕРБ и ДБ.

ГЕРБ предложи в парламента да се влиза със зелен сертификат, твърда подкрепа дойде само от ДПС

Зелените сертификати трябва да отпаднат, тъй като убиват бизнеса, заяви Тошко Йорданов

Скандал "за" или "против" депутатите да ходят на работа със зелен сертификат се разпали в пленарната зала, докато трябваше да решават как да работят дистанционно при карантиниране.

Спорът се разрази още в началото на днешното заседание, след като проф. Асен Балтов от ГЕРБ предложи депутатите да работят онлайн от вкъщи, ако нямат зелен сертификат. "Кой, ако не ние народните представители, трябва да дадат личния пример. Трябва да пазим човешките животи на нашите приятели, близки и журналисти в НС", каза проф. Балтов.

Ответна реакция веднага дойде от "Възраждане". Като дискриминационно определиха идеята от партията на Костадин Костадинов, а той самият предложи да се въведе тест за интелигентност на входа на парламента. "Само не знам тогава дали няма да се наложи на всички от ГЕРБ да работят дистанционно", обърна се той към дясната част на залата.

Съпартийката му Елена Гунчева пък нарече ГЕРБ "убийци на българското здравеопазване". "По време на вашето управление имаше пенсионери, които умряха от смърт и глад. Зеленият сертификат е дискриминационен и никой не трябва да доказва всеки ден, че е здрав", отсече тя.

Противници на сертификата са и от ИТН. Зелените сертификати трябва изцяло да отпаднат, тъй като убиват бизнеса, заяви Тошко Йорданов.

"НС е специфична организация, в която достъпът е ограничен. Зеленият сертификат ще даде основание на абсолютно всеки работодател да въведе зелен сертификат, а това е изключително дискриминационно", каза и имунологът доц. Андрей Чорбанов от партията на Трифонов. Според него в 80% от държавите в ЕС не тестват децата, за да посещават те училище.

Подкрепата за идеята дойде от ДПС. Само двама от депутатите на движението не били ваксинирани, посочи Джевдет Чакъров. "Вчера бях в мола. Там проверяват на влизане. Тук в парламента обаче влизаме, излизаме и нищо. Какъв пример даваме? Няма място за съмнение по какъв начин трябва да подходим. Ние не за първи път от трибуната призоваваме да има ваксинация" каза още Чакъров.

И от ДБ подкрепиха идеята депутатите да ходят на работа със сертификат, но обявиха, че ще гласуват "въздържал се", защото дебатът по дневения ред по същество е за дистанционното гласуване, а не за сертификатите, обясни медикът на обединението д-р Александър Симидчиев.

"Те показват кой е рисков и кой е много по-малко рисков. Драматично се намалява риска от заразяване и разпространение при ваксинирани. Сертификатът е нужен за управление на риска на това заболяване. Когато контактуваме с администрацията и с журналистите е нужно да управляваме риска", каза още Симидчиев.

"Няма снимъл да си мерим експертизата или нещо друго. България ще излезе най-умната нация на света, която не познава постиженията на световната политика. В цяла Европа паравилата са такива, а ние сме членове на ЕС. Вероятно ще предложите да излезем от ЕС, защото е дискриминационно, защото и налагат правила от там. Неразумно е в България да важат различни правила. Ако искаме да възпитаваме горди европейци, каквито са нашите деца. Ние трябва да им даваме примера, посочи бившия министър на здравеопазването.

Ако ние не спазваме правилата, то ние не сме годни да сме в тази зала", каза бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов.

До гласуване така и не се стигна. Дебатът бе прекъснат от председателя на НС Никола Минчев, защото стана 12 часа и трябваше да започне блицконтрол с вътрешния министър Бойко Рашков, социалния Гълъб Донев и вицепремиера Атанас Пеканов.