Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Радка Аргирова
Проф. Радка Аргирова

"Коронавирусът се стреми да се адаптира, за да може да оживее. Най-вероятно Омикрон ще остане постоянен вариант, а може би и срещу него ще има и постоянна ваксина", коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя допълни, че все още никой не е починал от новия вариант Омикрон, а има и много хора без симптоми или с леки симптоми. "Това ме навежда на мисълта, че действително способността на вируса да предизвиква тежко заболяване е силно намаляла", смята проф. Аргирова.

"В страни като България, където е изключително нисък процентът на ваксинираните, пандемията няма да свърши просто така. Ще остане вирус, най-вероятно подобен на варианта Омикрон или самият Омикрон, който ще циркулира постоянно. Той ще припламва на някои места като огнище, след това ще се прехвърля на други места. В други места, където има висок процент на ваксинираните, е напълно възможно да забравят за COVID-19", смята проф. Аргирова. Според нея вариантът Омикрон вече е в България и постепенно е започнал да измества Делта варианта и именно това е една от причините да има по-малко заразени и по-малко хора в болница.