Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отличителната му черта са по-големият брой мутации в гена на S-протеина, отговорни за промяната на свойствата на патогена

Новият вариант на коронавируса COVID-19, обозначен с кода B.1.1.529 и наречен Омикрон, е идентифициран като потенциално по-устойчив и може да бъде по-инфекциозен. Този вариант се отличава от уханския по това, че има повече от 50 мутации и около 32 от тях са в гена на спайк протеина, които обикновено са отговорни за промяната на свойствата на патогена, съобщава за в. "Известия" проф. Константин Крутовски от катедрата по геномика и биоинформатика в Сибирския федерален университет и преподавател в университета в Гьотинген. Учените вече са се срещали със значителна част от тези мутации в други щамове и е известно, че те
могат да помогнат
на патогена
да избегне неутрализиращия ефект на антителата или да го направят по-инфекциозен.
Много от мутациите в гена на шиповия протеин не са съвсем чести, а някои са много редки. Като цяло такъв брой мутации, които внезапно се появяват във важна част от генома на нов вирус, вероятно показва, че той може да възникне в резултат на дълъг престой в тялото на пациент с потисната имунна система. Тоест еволюцията на вируса се е случила в тялото на заразен човек и тя може да е в посока на избягване на защитния ефект на антителата, обяснява ръководителят на научната група за разработване на нови диагностични методи, базирани на технологии за секвениране, на Централния изследователски институт по епидемиология на "Роспотребнадзор" Камил Хафизов.
При новия вариант на коронавируса Омикрон има три специални мутации, разположени на възлово място, което осигурява лесното навлизане на патогена в клетката. По това Омикрон коренно се различава от другите варианти на SARS-CoV-2, казват експерти пред в. "Известия". Новата версия повтаря много опасни мутации на Алфа, Бета, Гама, Делта и други варианти. Още е твърде рано да се правят изводи за по-голямата й заразност, отбелязват специалистите. Те призовават да се изчакат резултатите от по-задълбочените проучвания, които ще бъдат готови до края на годината. Сериозни научни изследвания върху Oмикрон все още не са извършени, тъй като той беше регистриран сравнително наскоро. Някои учени смятат, че този вариант
се е отделил от общия предшественик
преди 1-2 месеца. Засега специалистите могат да черпят информация само от генома на вируса, а резултатите от лабораторните изследвания ще са готови след около 3 седмици.
Въпреки това вече е ясно, че съществената разлика на новия вариант на SARS-CoV-2 от останалите са именно трите специални мутации, разположени в конкретен участък, така че да може вирусът лесно да прониква в клетките на човека.
Според проф. Крутовски без специални изследвания учените не могат да твърдят 100%, че
мутациите в спайк протеина
позволяват на Oмикрон да навлезе в клетката по-бързо и по-лесно. Но е доста вероятно това да е точно така.
Учени от Института за социална и превантивна медицина към университета в Берн (Швейцария) също смятат, че тези мутации улесняват предаването на вируса. Те пък се позовават на статия на канадски учени, които са изследвали предишни единични мутации на различни варианти на коронавируса.
Тъй като Oмикрон се отличава с големия си брой мутации (някои се срещат и при останалите щамове, а други са напълно нови), това означава, че част от тях възникват паралелно и понякога са доста опасни.
Според подробното описание на генома на Oмикрон той има 14 мутации, които съвпадат с тези при други варианти на коронавируса, както и 21 съвсем нови.
Швейцарските специалисти смятат, че три комбинации са особено опасни. Мутацията N501Y се среща във вариантите Aлфа, Бета, Гама и Mю. Информацията, че влияе сериозно на предаването на вируса, вече е известна от много научни публикации. Швейцарските учени смятат, че мутацията N501Y в комбинация с Q498R значително увеличава способността за свързване с човешкия ACE2 рецептор, който е "входната врата" за вируса.
Мутацията E484Q се повтаря в още седем варианта на коронавируса и лабораторни изследвания сочат, че тя намалява способността на антителата, произведени при инфекция, да неутрализират вируса.
Третата тревожна мутация е K417N. Според няколко научни статии е опасно, когато се комбинира с N501Y, което се наблюдава в Oмикрон. Една от научните статии посочва, че тези две мутации напълно елиминират ефекта на антителата.
Различните мутации може да се отслабват взаимно
и дори да намалят патогенността на новия вариант
Специалистите избягват да правят прибързани заключения за ??новия вариант – дали той е по-малко, или повече опасен от Делта. Необходимо е да се проведат специални лабораторни експерименти и много учени са се заели с това, така че след три-четири седмици ще има по-точни данни.
"Според информация на южноафрикански лекари този вариант на вируса не причинява тежко развитие на COVID-19, нито по-голяма смъртност", казва проф. Крутовски. - Още не е ясно и как различните мутации на вируса си влияят една на друга. Те може да не се усилват, а да се отслабват взаимно и дори да намалят патогенността на Омикрон."
Лекари от Южна Африка обаче не са потвърдили информацията за по-леко протичане на заболяването при всички заразени, тъй като в момента наблюдават ситуацията в развитие. Според д-р Унбен Пилей от ЮАР пациентите имат грипоподобни симптоми, суха кашлица, треска, нощно изпотяване и болки в тялото, както и усещане за силна умора.
Oмикрон засяга по-сериозно възрастните
и особено тези с хронични заболявания. Децата под 2 години и хората от 20 до 39 г. също са изложени на риск в по-голяма степен, отколкото при предишните варианти.
"Що се отнася до сравнението с другите варианти, добре е да си припомним, че Бета например се характеризира със способността си да намалява ефективността на антителата - обяснява Камил Хафизов. - Делта пък притежава повишена способност да се предава от човек на човек, както и да се измъква до известна степен от имунитета. Омикрон потенциално притежава свойствата и на двата варианта. И така, в редица провинции на Южна Африка за изключително кратко време той започна да измества варианта Делта и скоростта на изместване се оказа по-висока от тази, с която Делта измести вариантите, разпространени преди нея."
И все пак превантивните мерки за заболяването остават същите: носене на маски, намаляване на броя на контактите, ваксинации и реваксинации.