Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кабинетът “Станишев” полага клетва в парламента през 2005 г.
Кабинетът “Станишев” полага клетва в парламента през 2005 г.

Политолог: Допълнителен бонус е финансовият министър да е от същата сила

Коренно различен модел на коалиционни взаимоотношения от досега познатите в България, при които всяка партия има квота във всяко ведомство, предвижда новата четворна формула.

20 министерства, разпределени по формула 10:4:4:3 ще има новото правителство на “Продължаваме промяната”, БСП, ИТН и ДБ, според проекта за коалиционно споразумение.

Политическата отговорност за министрите ще се носи от партията, която ги е излъчила, а заместниците ще се назначават по предложение на съответния ресорен министър. “Продължаваме промяната” ще имат правото да предложат към всеки политически кабинет по един съветник.

Така всяка от четирите партии ще носи лична отговорност за съответното министерство.

Това е коалиционен модел, доста различен от този, по който управляваше тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС и кабинетът “Станишев” през 2005-2009 г. Тогава всеки министър имаше по трима заместници - по един от всяка партия. Тази формула се промени по време на мандата на тройната коалиция, припомня обаче политоложката Румяна Коларова.

Румяна Коларова
Румяна Коларова

Според нея моделът, при който партиите са сами в министерствата, е най-изгоден за партията, която излъчва министър-председател.

Тя подчертава, че в България премиерът по конституция има максимално силни правомощия - с изключение на това, че когато сменя министър, трябва да иска разрешение от парламента.

Допълнителен бонус е, ако същата партия държи поста финансов министър, тъй като всичко трябва да се съгласува с него, коментира Румяна Коларова.

В Германия министрите по формула 6:5:4, равен брой мъже и жени, само 1 вицеканцлер

В политологията е описан германският опит с т.нар. процедура “кръстат бод” - партия от коалицията праща държавен секретар, пост, равен на зам.-министър, в министерството на коалиционния партньор. Идеята е, че по този начин коалиционните партньори са информирани на ранен етап за намеренията на министерството и така потенциалните конфликти се потушават отрано.

Все още не се знае дали този принцип ще важи в

германската “коалиция на светофара”, която е почти сглобена.

Имената на новите германски министри станаха ясни в понеделник, съобщи Ройтерс. През уикенда на конгрес Социалдемократическата партия на Олаф Шолц одобри коалиционното споразумение, което окончателно го затвърди на канцлерския пост като приемник на Ангела Меркел. В неделя либералната Свободна демократична партия също подкрепи договорката, а третият коалиционен партньор - Зелените, се очакваше да го направят в понеделник.

Формулата на управлението на тройната германска коалиция, наречена “коалиция на светофара” заради партийните цветове, е 6:5:4 според процентите, взети на изборите.

В правителството ще има равен брой мъже и жени, което бе едно от основните предизборни обещания на Шолц. Социалдемократите получават 6 министерства извън канцлерския пост. Интересно е, че двете силови - военното и вътрешното, ще бъдат ръководени от жени. Начело на отбраната застава Кристин Ламбрехт, която досега бе министър на правосъдието, а целият германски апарат на сигурността се поема от Нанси Физер, досегашна лидерка на СДП в Хесе. Тя ще е първата жена на поста досега. Клара Гейвиц - единствената източногерманка в кабинета, ще ръководи министерството на строителството и ще трябва да търси решение на трудния проблем с жилищната криза. Шолц обеща по 400 000 нови апартамента всяка година.

 Олаф Шолц
Олаф Шолц

Прочут лекар - Карл Лотербах, ще трябва да се справя с коронакризата като министър на здравеопазването. Единственият, който запазва поста, заеман и при Меркел, е социалният министър Хуберт Хайл. На досегашната екоминистърка Свеня Шулце е поверено министерството на икономическото развитие.

В новия германски кабинет ще има само един вицеканцлер и той е от втората по изборен резултат формация - Зелените. Роберт Хабек - съпредседателят на партията, ще ръководи и новото суперминистерство на климата и икономиката. Колежката му Аналена Бербок става най-младата шефка на германската дипломация, а за земеделието ще отговаря Джем Йоздемир. Щефи Лемке поема екоминистерството, а Ан Шпигел - на семейната политика.

Според анализатори най-печеливш от коалиционните преговори се е оказал най-малкият партньор - Свободната демократична партия. Нейният лидер Кристиан Линднер ще управлява финансите на най-голямата държава в ЕС. Неговият заместник Марко Бушман става правосъден министър. За транспорта ще отговаря Фолкер Висинг, а за образованието - Бетина Старк-Вацингер. Очаква се коалиционното споразумение да бъде подписано във вторник, а в сряда министрите да положат клетва.