Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В хирургията
Снимка: Пиксабей
В хирургията Снимка: Пиксабей

Хирург в Австрия ще бъде глобен с 2700 евро за груба небрежност при особено опасни обстоятелства: става въпрос за това, че е ампутирал грешния крак на пациент. Вследствие на сериозната грешка пациентът е починал.

Както твърди Salzburger Nachrichten, 43-годишният хирург (жена) призна, че е "направила грешка", но отрече да има "груба небрежност". Защитникът пледира в съда, че системата за контрол в лечебницата не работи.

През месец май се наложило 82-годишен мъж да бъде ампутиран в австрийската болница във Фрайщат. Тъй като е имал придружаващи заболявания, са засегнати и двата крака. Преди операцията лекарят маркирал грешния крак: левия, а не десния, пише австрийският портал heute.at. Фаталната грешка се забелязала при смяна на превръзката два дни след операцията. За съжаление на мъжът, който почина между операциите и съдебния процес, трябваше да му бъде ампутиран и втория крак.

Според ORF отговорните лица в болницата във Фрайщат са дълбоко засегнати от случая. Те казаха, че има установена човешка грешка и извикаха тогава прокуратурата в Линц.

Вдовицата на починалия пациент трябва да получи обезщетение от 5000 евро, предаде RTL.

„Знаех, че трябва да ампутирам левия крак“, каза докторката. Защо обаче е маркирала десния крак преди операцията - не е ясно. „Просто не знам“, каза няколко пъти хирургът в съда. Очевидно е имало грешки в планирането на операцията, коментира докторът след доклади за Salzburger Nachrichten.