Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Климат, генетика, липса на тестове или разлики в препаратите са сред причините за аномалиите

Куба защити със свои ваксини 89%  от населението и децата над 2 г.

Азия, Африка, Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия и Канада до момента сякаш са пощадени от опустошителните вълни на коронавируса. Причините са много и различни, за съжаление,

рецепта

все още няма

Китай е известен с драконовските си мерки и най-масовото тестване. Там се затварят цели градове и квартали дори при малка група туристи.

Освен това страната е на седмо място по брой ваксинирани на 100 души население. В нея вече са приложени 2,5 млрд. дози ваксини.

В Китай има още един фактор – страната не прилага РНК ваксини, а само такива с убит коронавирус. Те може и да са с по-ниска ефективност, но имунният отговор е много по-надежден дори когато вирусът мутира. Причината – РНК ваксините се прицелват предимно в протеина на шипа и когато вирусът се промени, има опасност той да заобиколи имунната система. Именно затова в момента Pfizer, Moderna и Johnson обявиха, че им трябват стотина дни, за да подготвят ваксини за новия щам.

В Сингапур също

залагат на

строгите мерки

и на ваксините – страната е на пето място по брой ваксинирани на 100 души население.

Африка е интересен феномен с ниския брой случаи, но това също си има обяснение. От 1,3 млрд. население заболелите са едва 8,5 млн.

За специалистите най-логичното е, че там броят на тестовете е толкова нисък, че по никакъв начин

не може да обхване реалните случаи Втората причина е, че по-голямата част от населението живее отдалечено, в малки села – ситуация, която няма нищо общо с тази в мегаполисите в Америка и Европа.

Третата причина е, че средната възраст на населението е около 20 години, а в ЕС примерно е над 40 г. Възможно е специфичният климат също да има пръст в по-ниското разпространение – и в Европа през лятото случаите драстично намаляват.

Разбира се, учените искат да разберат дали всичко това не е свързано и с някакви генетични разлики, които правят дадени раси по-устойчиви на коронавируса.

В Индия след опустошителната вълна на Delta варианта сега ситуацията е по-спокойна и броят на заболелите намаля драстично след май месец. Според някои учени причините за досегашното

потискане на вирусната вълна

може би са смяната на сезоните и фактът, че там вече са приложени 1,2 млрд. дози ваксини – предимно стандартни с убити вируси.

В Куба

ситуацията

също изглежда под контрол, но там трябва да се има предвид, че страната е номер едно в света по ваксинирани на 100 души население.

Въпреки че бе социалистическа, Куба дълги години бе начело на класациите на държавите с най-добра здравна система. Може би затова още в самото начало на пандемията там се заеха да създадат свои собствени ваксини, вместо да чакат подаяния от богатите страни.

Според статия в престижното издание medRxiv от 6 ноември кубинският учен Верес Бенкомо и колегите му съобщават, че една от ваксините - Soberana 02, е постигнала ефективност

от над 90%,

когато се използва в комбинация със сродна ваксина при високозаразния вариант Delta, който предизвика скокове в хоспитализациите и смъртните случаи в целия свят.

Към 18 ноември 89% от населението на Куба - включително деца на 2 години - са получили поне една доза Soberana 02 или другата кубинска ваксина, наречена Abdala, която се произвежда в Центъра за генетично инженерство и биотехнология (CIGB) в Хавана.

В трета фаза на клиничното изпитание сред 48 хил. души тя е постигна 92% ефективност. Благодарение на това в Куба цяло лято тече

усилена ваксинационна кампания

- към 18 ноември 89% от населението на Куба, включително и децата над 2 г. са получили поне една доза Soberana или Abdala.

Подобно на Куба, в Австралия, Нова Зеландия и Канада ситуацията също изглежда под контрол.

Може би защото това са трите страни с най-добри системи за управление на рисковете в света и

от началото на пандемията те се справят доста добре

За разлика от тях Европа отново е в епицентъра. В Русия, Украйна, Германия и Полша разпространението на варианта Delta расте ежедневно. Нидерландия предприе

неколкократни затваряния

в цялата страна. Австрия въведе драконовски ограничения за всички неваксинирани.

Според немския президент причината е в „непокорството на някои граждани да се ваксинират”. „Докога ще търпим това”, възкликна той.