Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV
Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV

Не, че някой помни предисторията на сегашните американски политически перипетии, а и началото на не само техните беди. Защото те се превърнаха и в световни.

Нито защо го докараха дотук, с Байдън, Чъки Шумър, Надлър, Alexandra Okasio Kortes (AOC), Нанси Пелоси или иранската агентка от Сомалия, народен представител в Конгреса, платена от Катар с името Илхан Омар. Тя е двуженка, омъжена едновременно за брат си и за още някой, с цел придобиване на американско гражданство.

Дали някой още помни канонизираният либерален светец Кашиъс Клей? Беше боксьор в тежка категория. Отказа да отиде войник срещу комунистите, нахлули от Север във Виетнам. Обяви се за мюсюлманин и се прекръсти. В тази война загинаха поне 40,000 млади американски момчета, не по-лоши от него. Възпираха агресията на комунизма, както бащите им го направиха срещу Северна Корея, Ким Ир Сен, Китай и Съветския Съюз през 50-те години.

Когато войниците се върнаха в Америка, много от тях осакатени физически и душевно, либералите, които се бяха скрили от военна служба в колежите, ги освиркаха и ги наричаха убийци. Забележете, не Пол Пот, не Мао, не Ким, не комунистите. Те не бяха убийци. Питайте френските и прочие интелектуалци, включително Юлия Кръстева от Париж. Всички носеха куртки ала Мао и обичаха Че и Фидел Кастро. Нито пък Брежнев им беше проблем на левите сили. Солженицин обаче беше.

Мохамед Али стана герой на левите, които винаги и незнайно защо избират африканци като свети Джордж Лойд в страните от Западните християнски държави за свои идеологически идоли. Където и да са взели властта в континентална Африка обаче, социалистическите леви са установили чудовищни еднолични диктатури, понякога с елементи на канибализъм. Не, че някой споменава това днес. Не е политически коректно. Нейсе…

В случая обаче този боксьор, както и един доста отблъскващ антисемит с името Луис Фаракан, бяха решили да станат радикални мюсюлмани и да увлекат прогресивната африканска американска младеж под зеленото знаме на радикалния Ислям. Поради което, този тогава млад и извънредно говорно улеснен афроамериканец, се прекръсти на Мохамед Али. Плямпането му беше невъздържано и “прогресивно”.

Световните левичари още тогава го припознаха като свой човек и му дадоха световната медийна трибуна върху която той се разположи арогантно. Един лют боксьор наречен Фрейзър обаче успя да му счупи ченето и да ограничи временно неговото плямпане на политически теми, както и да го детронира от неговата нахална левичарска горделивост. Но не за дълго. Той продължи да триумфира из света като един Гагарин на прогресивното човечество, вместо със скафандър, въоръжен с боксови ръкавици.

Според мен, беше много талантлив, но не играеше чисто, хващаше зад врата своите противници, реферите не винаги отсъждаха правилно. Та как да санкционираш за нечиста игра самото превъплощение на борците срещу Апартейда? Докато постепенно в хода нa неумолимото време Mohamed не беше редуциран до размера на обикновен човек с травматична енцефалопатия и Паркинсон, вследствие на ударите в главата.

Въпреки това той остана великият герой на лявото. Но, не беше той от класата на Макс Шмелинг, лошият германец и “нацист”, скромният и срамежлив човек, съперник на Джо Луис, който успява да го победи веднъж и отказа да бъде причисляван към хитлеристите и расистите. А когато Джо Луис, след войната, пропаднал в живота и вероятно също с травматична енцефалопатия, на дъното на живота си, е изоставен от всички, лошият западногерманец и негов някогашен съперник, е именно човекът, който се погрижва за него и му осигурява достоен край на дните като велик спортист.

Има нещо което се нарича fair play. Честна игра.

Не знам дали левите, които толкова обичат да играят на струната расизъм, малцинства, правата на различните групи, черните животи, сексуалните особени привилегии и регламенти, няма един ден да разберат, че честната игра не е игра на всевъзможни привилегии и изключения, а е един общ закон и честност за всички, валиден в еднаква степен за хората, независимо от техните различия.

Но кога ли левите са разбирали какво означава Fair Play?

*От фейсбук