Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венци Мицов. Снимка Фейсбук
Венци Мицов. Снимка Фейсбук

Ся...

Както знаете, утре могъщите 4 ще се събират от 15 часа да преговарят за култура.

Отсега предвкусвам експертът Стоян Михалев от ДСБ, който ще каже, че вижда една нова култура без КОМОНИЗДИ, на което БСП ще отговорят благо - ама разбира се, ама как иначе...

Както и да е, да не се шегувам на тая тема, че ДБ от два дни не са ме обвинявали, че именно аз съм виновен за ниския им резултат.

Вълнува ме друго. От няколко дни асенасеновци и други подобни центърнападатели на казионния НПО културен сектор са стартирали някаква изумителна канонада от съждения в посока - защо имаме опери в Русе, Стара Загора и София, това е много? Защо имаме толкова много оркестри? Защо имаме толкова много артисти на щат?

Тая теза я знам отдавна. Вече два мандата съм част от Творческия съвет на Столична програма Култура и съм чувал част от НПО арт сектора и там да говори по темата - държавни срещу независими.

А това не ме кефи.

Не ме кефи и идеята точно тези, които до от не помня колко време са заели позата на представители на културата, играейки го "гласът на глидията" (да кажа, че лично мой глас не са, ако са ваш - тогава не знам защо не ми е известно) и щъкаха по всички възможни комисии и работни групи, днес пак да се наместват спрямо новите управляващи. С угоднически и мазни коментари, с подмазване и, разбира се, отново с идеи, които ще обслужват само и единствено тях.

Преди няколко дни Минеков каза, че са раздавани пари за много спорни проекти от НФК. Бих посъветвал професора, в слуачй, че остане начело на МК, да разрови защо има такива спорни финансирания. И те не са ли настъплил в резултат на това, че въпросните НПО - та си хортуват с властимащите и си правят правилата така, че да ги обслужват само тях?
И нека видим кой, за бога, е допускал за оценители хора без нотна грамотност в категория музика примерно? Не е ли това именно вследствие на предложение от страна на разни пак много готини НПО - та?

А сега накратко - към ПП, ДБ, БСП и ИТН, ако направят правителство. Разкарайте казионните НПО - та далеч от управлението си. Техните съвети са като съветите на Змийската уста във Властелинът на пръстените - те убиват. Убиват младите, убиват малките.

И не пипайте държавните състави. Особено тези в провинцията. Защото лично ще дойда в МК, докато заседавате с НПО - тата и ще ви замерям с камъни. В провинциалните градове няма кина, няма театри вече, махнете и малкото останало в сектора и ще остане само чалготеката, дилърите на амфетки и покер автоматите.

А сега нещо за финал. Културата за някои може да звучи (особено за моите приятели либертарианци) като нещо, което или трябва да се самоиздържа, или да умре.
Но за мен културата е отрасъл на националната сигурност. Ако я няма културата, няма ни и нас.

Без асенасеновци може. Без култура не може. Без НПО - та може. Без симфонии не може. И така нататък.

Мислете какво правите. Защото на мен ми писна да съм толерантен и скоро ще тръгна на интифада. Да си знаете.

*От фейсбук!