Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Румяна Коларова
Проф. Румяна Коларова

Интервю на Мила Гешакова

Отношенията между номинираните за кабинет партии са куртоазни. В поведението им има втори план - дали няма да загубим още свои избиратели, ако сме прекалено любезни и меки към ПП?

ПП се представят за “Вениш” – обещават да махнат петната, но премълчават, че те не могат да изчезнат без прах за пране

Съставянето на кабинет ще е трудно не само заради програмната несъвместимост, но и заради електоралния канибализъм на ПП

Нинова хвърли оставка, за да накара червените избиратели да изтрезнеят и да решат – партията или подкрепата за Радев

Ако ПП публично декларират отказ от Плана за присъединяване към еврозоната, това ще има много по-пагубни последствия за България, отколкото нарушението на закона и конституцията

- Новият първи “Продължаваме промяната” след вота на 14 ноември вече е в режим на консултации за съставяне на редовно правителство. Какви са шансовете да успее, проф. Коларова?

- Трябва ясно да разграничим статута на “Продължаваме промяната” преди изборите и след тях, като новата им позиция определено е по-тежка и трудна от предишната.

Първо нека определим каква беше основата за победата на ПП на 14 ноември. Ще използвам сравнението, с което обяснявам на студентите си разликата в предизборните кампании на левите и десните партии. Сравнявам ги с реклами на прахове за пране, като левите са “Ариел” - обещават да перат перфектно, но премълчават, че ще струва скъпо, а десните са като “Савекс” - казват, че ще мирише хубаво и ще е евтино, защото данъците ще са ниски, но премълчават ограничената ефективност на своите публични услуги.

Трябва да подчертаем, че “Продължаваме промяната” направи изключителен електорален пробив с ново за българските избори послание - “Изберете розовото”. Те представиха себе си като универсалния препарат “Вениш”, който има едно основно приложение - премахва петната, т.е. корупцията. Премълчаното в рекламата на ПП е, че “Вениш” просто се добавя с обещанието, че ще премахне петната, които всъщност не могат да изчезнат без прах за пране. Вместо да съобщи този неудобен факт, рекламата казва просто “изберете розовото”, без повече обяснениs.

- Какъв е преводът ви на това интересно сравнение?

- ПП казаха: ние ще управляваме перфектно, но премълчават, че въобще не са партия. И трудно ще станат партия. Защотоq убедена съм, че първо, те нямат и едва ли ще могат да изработят стратегическа управленска цел. ПП са играчи с къс времеви хоризонт, прикрит зад заявката “борим корупцията”. И второ - ПП виждат себе си като “бустерната доза” на едно управление. Това са хора, които нямат елементарни знания и умения за управление на държава. Могат да се самоопределят като изключителни експерти по мениджмънт, имат в екипа си експерт по водене на преговори, но нямат нито един човек с опит в управление на публични ресурси и държавна администрация. И в това отношение са си лика-прилика със своя патрон - президентd Радев.

- Като политолог какво прочетохте зад медийните изяви на Кирил Петков след вота?

- Не чух нито една съдържателна управленска цел и програмен приоритет. Онова, което чух, е обещанието на всяка цена да направят правителство, т.е. на всяка цена да дойдат на власт. Нито ИТН, нито другите партии на протеста някога са заявявали подобна решимост - “власт на всяка цена”.

Второто, което чух е, че в политическия речник на ПП няма “изчегъртване”, но те еднозначно заявяват, че първата им стъпка ще бъдат персонални смени и изключването на ГЕРБ от властта. Без да говорят за системните реформи в антикорупционните институции.

- Кои са акцентите в плана им за действие?

- Чух три. Първо “Ще махнем Цацаров”, второ “Ще махнем главния прокурор Гешев” и трето - “В никакъв случай няма да махнем Бойко Рашков!”. Общото между трите акцента е, че са само персонални промени. Когато трябваше да конкретизира управленските си намерения, Кирил Петков каза и какъв стил ще спазва - стила “Рашков”, който, както сам заяви, страшно много му допада.

Освен това очакванията на Кирил Петков към КПКОНПИ издават пълна липса на познания за разделение на властите. Говори като човек, който има намерение да упражнява изпълнителна, законодателна и съдебна власт едновременно. Само че ПП отсега трябва да са наясно, че нямат контрол върху законодателната власт, защото волята на мнозинството в парламента за всеки един законопроект ще зависи от останалите три партии - ИТН, БСП и ДБ. Нещо повече - промените в конституцията и назначенията в съдебната система ще изискват и съгласието поне на една от “изключените” партии - ГЕРБ или ДПС. Петков говори за съдебна реформа, все едно има пълен контрол върху ВСС. Но основният принцип, в името на който се прави съдебната реформа, е ВСС да бъде независим от политиците, защото сега основното обвинения срещу ВСС е, че в него всяка една партия има своята партийна квота, която функционира като партийна клиентела. От казаното от Петков дотук е ясно, че той няма елементарна представа, че множеството центрове на властта е най-важното условие за демокрацията. Оставам с чувството, че ПП искат да запазят това, което виждат в момента - един център на власт, оглавен от президента Радев.

- Преди изборите имаше прогноза за четворна коалиция, но вие сама коментирахте, че евентуалните партии в нея имат абсолютно различни програмни приоритети. Дали ще се състави изобщо?

- В четворната коалиция проблемът не е единствено и само програмното разминаване. В планираната коалиция основният проблем, който виждам, са неискрените, куртоазни отношения. Партиите на протеста са много любезни помежду си, но това е любезност “през зъби”. В позициите на всяка една от тях има втори план - дали няма да загубим още свои избиратели, ако сме прекалено любезни и меки към ПП?

Кирил Петков си представя, че този втори план ще бъде разрешен чрез експертни групи и експертни консултации. Но и в предишния парламент ИТН нямаше проблем на нивото на експертните групи, защото ПП, подобно на ИТН няма ясни програмни приоритети освен заявката “ще борим корупцията”. Затова и сега големият проблем за четирите коалиращи се партии ще бъдат участието във властта и персоналните назначения.

В сегашната ситуация - притиснати да направят правителство на всяка цена и в максимално кратък срок - ПП, която ще получи мандата и ще носи реалната отговорност за съставянето на редовен кабинет, ще е в най-слаба позиция. Всяка една от останалите три партии може да заявява своите претенции и да налага своите приоритети. Намирам това за справедлива, макар и малка компенсация за щетите, които ПП нанесе на своите трима потенциални партньора.

Неизбежно ПП ще платят висока цена за постигнатото от тях на 14 ноември, която е свързана със загуба на авторитет и престиж. За да съставят кабинет, те ще трябва да отстъпят за много от нещата, които възнамеряват или са обявили публично, че ще направят. Затова успехът на ПП в съставянето на кабинет едва ли ще бъде триумфален. По-скоро обратното - ще е труден и свързан с компромиси. Не само заради програмната несъвместимост, но и заради горчивия вкус, който остави електоралният канибализъм на ПП.

- Всички говорят за оставката на Корнелия Нинова от лидерското място в БСП, аргументирана от нея с дълбокия срив в БСП на вота. Но пък се чуват коментари, че си го е върнала на Радев за препоръките кой да я смени и изобщо за състоянието на партията. Това какво отражение ще има върху балотажа в неделя?

- Корнелия Нинова направи единствения възможен ход, който може да задържи това, което е останало от електората на БСП, да възпре отлива, който може да се случи на балотажа. Станалото на 14 ноември (имам предвид напусналите партиите си, примамени от избелващата като “Вениш” сила на “Продължаваме промяната”) е само прелюдия към втора вълна на отлив, която се очаква на 21 ноември.

Защото гласуването на балотажа за Радев, ще затвърди антипартийните настроения и отлива на избиратели от всяка една от протестните партии. Ясно е, че през седмицата до втория тур по-рационалната част от симпатизантите на протестните партии вече се усетиха, че ако подкрепят Радев, ще затвърдят обезкървяването на партиите, за които гласуват. Затова вече виждам призиви във фейсбук да не се гласува за Радев, за да се демонстрира партийна идентичност и несъгласие със стратегията “изберете розовото”. Това е ясна заявка “Ние не сме част от политическия проект на Радев и не искаме да станем периферия на “Продължаваме промяната”.

Корнелия Нинова усети това настроение и хвърли оставка, за да накара избирателите на БСП да изтрезнеят и да преценят кое им е по-важно - партията или подкрепата за Радев, който има голяма преднина пред опонента си.

Разбира се, че и за “Продължаваме промяната”, и за Радев е от голямо значение каква подкрепа ще получат на втори тур. Защото заявката на Радев за триумфална победа беше вгорчена от изключително ниската избирателна активност - 40%. Това означава, че сега той е получил подкрепата на около 20% от всички гласоподаватели в чужбина и в България. А тя не само е по-малка от тази, с която са избирани всички досегашни президенти, но и от тази, с която са избирани всички управлявали досега партии в България.

- Обвързано ли е съставянето на кабинет с резултатите от балотажа?

- Ако правителството бъде съставено, това ще стане малко преди Коледа. Обикновено един месец след изборите е най-краткият срок, в който европейските демокрации формират коалиции с повече от три партии.

Всъщност резултатът от президентските избори ще повлияе на процеса на формиране на кабинет, а не обратното.

- Кирил Петков обяви, след като гласува, че Румен Радев е неговият президент. Какъв знак е афишираната от него топла връзка между тях?

- Показва, че противоконституционността на акта на назначаването на Кирил Петков не е била несъзнателна и случайна. Дори ако допуснем, че в началото това може да е пропуск на администрацията, то със сигурност, след като “Има такъв народ” публично оповестиха проблема, Румен Радев е бил наясно, че е нарушил конституцията и закона. Затова си мисля, че между двамата има доста висока степен на координация при изграждането на предизборната стратегия на “Продължаваме промяната”.

Впрочем солидарна съм с оценката на Нидал Алгафари, който коментира, че ако Румен Радев бъде избран за президент, а Кирил Петков стане министър-председател, ще бъдем единствената държава в света, на която и президентът, и министър-председателят са нарушили конституцията.

- Ройтерс прогнозира, че с резултата от изборите на 14 ноември България няма да успее да влезе в еврозоната през 2024 г. Споделяте ли я?

- Мисля, че тази прогноза зависи не от резултата, а от политическата програма на управляващите. Ако “Продължаваме промяната” публично декларират отказ от Плана за присъединяване към еврозоната, това ще е най-голямото национално предателство, която тази формация ще извърши. И такава политика на “Продължаваме промяната” ще има много по-пагубни последствия за България, отколкото нарушението на закона и конституцията.