Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов
Слави Трифонов

Хората се разочаровали, че ИТН не съставило правителство, затова не го подкрепили трети път, разсъждава лидерът

Компромисът е потребен и ще бъде направен. Това каза лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю за БНР в отговор на въпроса дали и какви компромиси могат да направят, за да има кабинет.

Трифонов подчерта, че тепърва работни групи между двете партии трябва да се разберат какви компромиси могат да постигнат.

Разговорите ще бъдат пред очите на хората. От тях ще стане ясно. Чувал ли си думата компромис? Виждал ли си брак между хората, в който няма компромиси. Хората правят компромиси, за да бъдат изпълнявани цели, човек не трябва да бъде краен, целта ни е да има правителство и то да се справи с кризите. Компромисът е потребен и ще бъде направен. Когато си готов да направиш компромис в името на една определена цел, то ще се случи в името й, каза той.

Имахме среща с Кирил Петков и Асен Василев по тяхна инициатива, имахме дълъг разговор, в който тези неща станаха ясни, отговори той на въпрос на журналиста Петър Волгин как се стигна до публикацията му, че ще подкрепи кабинет с  мандат на "Продължаваме промяната" .

На България й е нужно правителство, което е в страни и различно от това, което управляваше преди 12 г., категоричен бе Трифонов. 

Те дойдоха и аз вече бях убеден, след изборите се убедих, допълни той. 

Те казаха, че трябва да има експертни групи, да се съберат наши и техни експерти, и след това ще водят разговори с БСП и "Демократична България". Аз се съгласих безусловно и бях повече от ясен, каза той.

Относно това, че именно "Има такъв народ" извади двойното гражданство на Кирил Петков и Асен Василев, Волгин попита как ще се водят сега разговорите с тях: "Не съм казал безрезервна подкрепа. Казах, че ще направим всичко възможно да има правителство. Това, което каза, е така, но то е в миналото, защото сега има нови цели и препятствия за минаване. Не трябва да гледаме в миналото. Човек не трябва да бъде краен, нали това е смисълът да си смирен. Старая се да постъпвам правилно, а не емоционално."

"Зависи от целите", отвърна Трифонов на въпрос дали ще могат да се договорят и те с БСП и ДБ. Той обясни, че затова има експерти. Нямало да има време да се направи така, както в Германия, но щели да опитат.

Изборният резултат на "Има такъв народ", Трифонов обясни така: "Има много хора, които гласуват по различни причини. Една голяма част от тях гласуват чисто на база това, което представлява в момента този, който ще изпълни техните намерения.

Това, което се случи в предишния парламент, ние отново бяхме победители, но нямахме необходимото мнозинство да реализираме правителство. Не можахме, защото тези партии, които бяха наши естествен партньори не се държаха като такива. Първоначално се договорихме и беше повече от ясно. След това те започнаха да имат някакви други претенции, започнаха да виждат някакви неща, които ги чувстват, да се държат по един начин, който е свързан със слухове и някакви неща, които въобще не са верни и така се изключи възможността ние да създадем правителство.

Една голяма част от хората, които имаха надежда то да се реализира с наш мандат, бяха разочаровани и това вероятно са хората, които не са гласували за нас. В момента сме длъжни да направим всичко възможно да има правителство. Но не по някакви политически цели, не ме разбирай погрешно. Аз съм практичен човек.

Сигурно има грешки и сега мога да започна да си ги споделям и да казвам, но резултатът е такъв. Отделям 30% от енергията си, за да си обясня защо се е случил един проблем и 70% от енергията си, за да го разреша. Мисля, че така е правилно. Аз съм си направил необходимите изводи. Не съм се впуснал в политиката, за да съм на всяка цена в нея. Нищо не е на всяка цена. Аз го правя, за да свърша някаква работа, която да е от полза за всички. Аз тази работа, която съм имал да я свърша за себе си, съм я правил 30 г., когато съм се появявал по телевизията. Сега имам друга цел", категоричен е Трифонов.

"Няма гаранция, че щом тогава не се е получило, сега ще се получи. Аз да не съм врачка. Надявам се. Когато нещо не зависи от теб, ти какво можеш да кажеш? Аз поемам отговорност, че някой друг се държи по някакъв начин? Не. Единственото, което е да се надяваш", продължи Трифонов. Той подчерта, че в общата коалиция трябвало да има компромиси в името на общата цел.

Ако, както видяхме ДБ и БСП, не са в състояние да правят този тип компромиси, няма да се случи коалиция, каза той.

На въпрос дали в този случай няма да има правителство на малцинството, той каза: Надявам се да не е така. Надявам се да бъдат мъдри.