Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Стойчо Кацаров
Министър Стойчо Кацаров

Не бих участвал в редовно правителство, каза здравният министър 

Мерките, включително зеленият сертификат, трябва да останат, докато по-голямата част от населението не се ваксинира. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров пред Нова тв.

Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, броят на ваксинираните се увеличава. Успяхме! Зелените сертификати си свършиха работата. Не, заради изключителния контрол, а защото самите хора го приеха  и го спазват, каза Кацаров. Той подчерта, че този щам на коронавируса се разпространява най-бързо и в тази вълна има най-много хора в болници.

Тези мерки трябва да продължат, докато по-голямата част от населението не се ваксинира. Откакто е въведен зеленият сертификат имаме 4-5 пъти ръст на ваксинациите. Не може да бъде изключена нова вълна през януари. Трябва да използваме този прозорец, за да се ваксинираме. В този момент не се налага да се ходи със зелен сертификат абсолютно навсякъде, каза той.

Ние не заложихме на страха и това да манипулираме хората. Залагахме на доброто, категоричен бе Кацаров.

Направихме най-доброто, което можеше да бъде направено в този момент. Някои казват - трябваше лятото да наложите този зелен сертификат, а други, че трябваше месец по-късно. Но ние взехме най-удачните мерки в правилния момент. Смъртността наистина е висока, това е най-тежката вълна досега, но броят на починалите е същия като в другите вълни, но сега имаме относително по-малко починали спрямо заразените. Това се дължи на факта, че болниците бяха подготвени от по-рано, бяха създадени т.нар. ковид зони, които поеха част от болните, подчерта министърът.

На въпрос забранено ли е на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев да се показва и къде изчезна той, Кацаров каза: Той е в болнични от два месеца, не е бил в конфликт с мен. Не знам дали е бил съгласен с мен, когато въвеждахме мерките. Искам да благодаря на г-жа Мира Кожухарова. Благодарение на нейните умения успяхме да се оправим толкова добре.

Запитан дали е възможно ли пациенти в ковид отделения да са заключвани, след като стана ясно, че трима са се запалили и починали в Сливен, той каза: В ковид отделенията има режим на пропуск, но стаите са отключени във всяка болница. Разговарях с директора на болницата в деня на трагедията. Той ми каза, че е предполагал, че са пушени цигари, запалили са се и по-скоро са се задушили от дима.

На въпрос защо е освободен зам.- министъра на здравеопазването  Димитър Петров, той каза: Ние сме членове на политически кабинет. Тук Кодексът на труда и закона за държавния служител нямат тежест, по всяко време може да бъдете освободен, без да ви дължат обяснение. Не става дума за подозрения или такива неща. Нищо не се потулва. Нямам проблем с водената от министерството политика и аз съм благодарен на целия си екип, включително на него.  

Аз се съгласих да стана служебен министър, за да подкрепя президента Румен Радев и да помогна с експертизата си на здравната система. Съгласих се на втори мандат, защото вече бяхме в нова епидемична вълна. Не бих участвал в редовно правителство. Здравната ни система се нужда е от реформа, ако тя включва демонополизация на касата, министъра да не се занимава с джипитата и т.н., такъв тип политика бих подкрепил, каза още той.

Относно новият скандал с болница "Лозенец", при който новият директор на лечебното заведение д-р Радосвет Горнев, бе привикан от КПКОНПИ по подозрения, че е подписвал договори сам със себе си, Кацаров каза: Всеки си носи отговорност за това, което прави. Не съм съдия, за да определям кой е прав и кой е грешен. Няма да обсъждам кадрови промени тук. Ако имам нещо, първо ще го кажа на човека.