Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радомир Чолаков - депутат от 45-ото и 46-ото НС и председател на Инициативния комитет на кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков
Радомир Чолаков - депутат от 45-ото и 46-ото НС и председател на Инициативния комитет на кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков

От 7 месеца в ход е разбиване на политическата система, за да се създаде предпоставка за президентска република

ОЩЕ АКЦЕНТИ от интервюто пред Митьо Маринов от "24 часа":

Резултатът на проф. Герджиков от първия тур е повече от добър

Не може да бъде съставено стабилно правителство без ГЕРБ

ДБ падна в собствения си капан – искаше повече секции в чужбина и наложи мантрата: “Никога с ГЕРБ”

С председателя на Инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков и депутат от 45-ото и 46-ото НС Радомир Чолаков разговаря Митьо Маринов:

- Г-н Чолаков, като председател на Инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков как оценявате резултатите от първия тур? Загуба ли е това, или победа?

- Още е твърде рано да говорим за победа и загуба. Резултатът е добър с оглед на позицията, от която влязохме в кампанията. Нашата кандидатпрезидентска двойка беше обявена на 1 октомври. Изправихме се срещу действащ президент с 5-годишен мандат, който в продължение на 7 месеца чрез назначени от него служебни министри можеше да атакува, да тероризира и да прави каквото си поиска.

В тази враждебна среда резултатът, който постигнаха проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева, е повече от добър.

- Чия подкрепа ще е най-полезна за проф. Герджиков на балотажа?

- Изборът на балотажа е 100% мажоритарен. Партийните ядра, които имат голямо значение на първия тур, са с по-второстепенна роля.

Нашият инициативен комитет е издигнал кандидати, които представляват алтернатива на досегашния държавен глава. Гражданите ще имат възможност да направят свободен и информиран избор.

Надявам се членовете и симпатизантите, които са гласували за БСП, “Демократична България”, за “Има такъв народ”, за “Изправи се БГ! Ние идваме!”, да са си направили извода, който е очевиден, че тези партии бяха изчегъртани. Те бяха изчегъртани благодарение на политиката на служебното правителство и на новия политически проект, който беше създаден междувременно. Ако те осмислят какво им се е случило, би следвало този път да гласуват правилно, за двойката Герджиков - Митева.

- На президентските избори през 2017 г. Румен Радев победи с подкрепата на ДПС. Нужна ли е подкрепата на движението сега за победа на проф. Анастас Герджиков?

- Ще сме признателни, ако лидерите на всички политически партии просто призоват членовете и симпатизантите си да гласуват по съвест. Нищо повече.

- Какъв знак е това, че формация на 2 месеца стана първа политическа сила в парламента?

- Видяхме една такава формация и в предишните два парламента, която изгря като звезда, но в момента има сериозно отстъпление от нея. Очевидно сме свидетели на серия от фойерверки. Ще видим и този политически проект колко ще издържи. Това ще се види, когато се стигне до съставяне на правителство и коалиционните преговори.

- Първите лидерски оставка вече са факт. Христо Иванов се оттегли като лидер на “Да, България”, а Атанас Атанасов като председател на ДСБ. Как разчитате тези действия?

- “Демократична България” има за какво да се сърдят сами на себе си, защото те бяха за машинния вот, те бяха за увеличаването на секциите в чужбина, те подкрепяха служебните правителства и в момента всичко това ги наказа. Аз не мога да си обясня защо заеха толкова много стратегически погрешни позиции. Ръководството им мислеше, че е много интелигентно, а паднаха в собствените си капани.

Христо Иванов беше един от тези, които наложиха мантрата: “Никога с ГЕРБ!” Обръщам внимание, че никога в политиката не бива да се ползва думата “никога”. Сигурен съм, че хора, които злоупотребиха с думата “никога”, сега съжаляват.

- Оптимист ли сте, че ще се състави правителство в 47-ия парламент?

- През цялото време твърдя, че стабилно правителство - като акцентирам на думата “стабилно” - не може да бъде съставено без ГЕРБ. Не знам дали трябва да съм оптимист, че ще бъде съставяно правителство. Защото без ГЕРБ то би включило политически партии, които имат толкова диаметрално противоположни идеологии, толкова диаметрално противоположни политически платформи, противоречиви възгледи за това как трябва да се развива държавата, че аз не мога да си представя кой и какви компромиси ще трябва да направи със собствената си съвест и това, което е говорил пред избирателите си. Не мога да си представя как едно такова правителство, което ще бъде изградено върху невиждани компромиси, може да издържи дълго време. То няма да бъде стабилно.

- Парламентарната аритметика показва, че е възможна коалиция от 4 сили - “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Има такъв народ” и БСП. Възможна ли е такава хипотеза?

- Разбира се, че е възможна. Само че политиката не е математика. Тази математическа сметка може да е вярна, както я правите, но когато на масата седнат политическите партии с техните платформи, ако щете и човешки характери, нещата преминават в сферата на приложната психология. Не на математиката.

- Отново се заговори за промени в конституцията. Президентът Радев заяви, че ще представи свой вариант. Готов ли е 47-ият парламент да пренапише основния закон?

- Смятам, че от 7 месеца насам е в ход системен опит за промяна на политическата система и конституционния модел на страната. Бяха нанасяни удар след удар върху политическата система, такава каквато я познаваме. Целта е да бъдат разбити политическите партии и да бъде разбита политическата система, за да се създаде вероятно предпоставка за президентска република. Ако политическите партии са съгласни да участват в този проект, то толкова по-зле за тях. И Господ да пази България!

- ГЕРБ многократно предупреждаваше в предизборната кампания, че се очаква манипулация на вота чрез софтуера на машините. Запазвате ли тезата си и сега, след като са ясни резултатите?

- За мен машинацията стана и аз признавам, че бях изненадан. Ние предупреждавахме за възможни машинации с броя на машините, с тези няколкостотин, които се появиха внезапно, също и с отказа да бъдат броени разписките. Но аз не очаквах, че машинацията ще бъде направена в софтуера, а именно с трите бутона на екрана на машината, като се оказа в процеса на гласуване, че този, който избере втория бутон: “Гласувам за президент”, след това не може да избере “Гласувам за парламент” и обратно.

Трябва много сериозно да бъде проверено колко българи на практика са били лишени от втората си, бюлетина. Представете си, при едно гласуване с хартиени бюлетини, това би означавало да отиде гражданинът и да каже: “Дайте ми 2 бюлетини!”, а те да му отвърнат: “Не, ще ти дадем само една!”.

За мен това е не просто невероятен гаф, това е престъпление против избирателните права на гражданите. Ако избереш едната бюлетина, после да не можеш да избереш втората. С прискърбие трябва да призная, че софтуерните специалисти отново измамиха политическите партии. Много ми се иска в следващото НС да се започне с ревизия на Изборния кодекс веднага.

- Ако се направи ревизия на Изборния кодекс, то бихте поискали да се премахне машинното гласуване ли?

- Не, в никакъв случай. Да не се премахва машинното гласуване, а да се възстанови алтернативното хартиено гласуване, да се въведе задължение за броене на разписките, да се оправи софтуерът, машините да са държавна собственост.

Впрочем това са предложенията, които ГЕРБ направи в 46-ия парламент за изменения в Изборния кодекс, но останалите политически сили презрително отказаха дори да ги обсъдим.

Да се надяваме, че сега са размислили, след като видяха какво им се случи. Ние предупреждавахме, че с машините ще има проблем. Не очаквахме, че ще е тук, където се прояви, но се случи. Това още веднъж доказва защо в цяла Европа машините са или изхвърлени, или директно забранени.

- Не са ли настървените предупреждения на ГЕРБ за манипулиране на машините причина за ниската избирателна активност?

- Не мисля. Тези предупреждения направиха така, че разписките да се броят. Това създаде гаранция, спокойствие, сигурност. От първия миг, в който беше приет ИК в 45-ото НС, предупреждавах какво ще стане и се радвам, че все пак в края на краищата разписките бяха броени. Да видим сега какво ще покаже броенето.

- Някои от партиите на протеста определиха действията на ГЕРБ като пъклен план да се отдръпнат избирателите и вотът да се реши само от твърдия електорат.

- Самото силово налагане на машините беше план. Всъщност то е елемент от по-дълъг план, който започва с машинното гласуване и предполагам, ще завърши с мажоритарни избори в два тура, дистанционно електронно гласуване, Велико народно събрание, нова конституция и президентска република. Дано да изляза лош пророк, но се боя, че ще позная.