Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росица Матева Кадър: Фейсбук
Росица Матева Кадър: Фейсбук

Към 18 ч са обработени 97,21% от секционните протоколи в страната и в чужбина. За чужбина остават още няколко секции да се обработят. Вече в ЦИК са обработени данните от 5 районни избирателни комисии, в момента се обработват книжата от още два РИК-а. Очакваме останалите районни избирателни комисии и ги молим да дойдат максимално бързо. Желанието ни беше до полунощ това да се случи, но, ако не успеят - нека най-късно рано утре сутринта да дойдат, за да може да въведем повторно данните. Приоритет ще са президентските избори, тъй като срокът е утре ЦИК да обяви дали има избран на първи тур, или в неделя ще има нов избор. Това съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. 

В четвъртък пък изтича срокът, в който ЦИК трябва да обяви окончателните резултати от вота за народни представители.

"Мисля, че този път се справихме доста бързо с обработването на данните от гласуването в чужбина, въпреки че секциите бяха двойно повече. Нямаше напрежение. Изборите протекоха спокойно и нормално", добави Матева и благодари на всички членове на секционни комисии в страната и в чужбина и на членовете на РИК за работата им.

На въпрос какво ще се случи, ако има разминаване между данните от машинния протокол и тези от контролното преброяване на разписките, Матева заяви, че "водещ е гласът записан в машината и разпечатката от машинния протокол".

ЦИК разполага с резерв от около 900 машини. От тях при втори тур за секциите в чужбина ще се използват 335 машини. От останалия резерв могат да се заменят дефектиралите устройства в изборния ден.

Относно твърденията, че ЦИК дължи още 7 млн. лв. на "Сиела Норма", които трябва да се платят, за да се организира втория тур, Матева заяви, че в договора е посочена конкретна дата, до която трябва да се плати, а тя все още не е настъпила. 

На въпрос за решението на съда, според което ЦИК трябва да освободи 228 машини на "Сиела Норма" Матева отговори: "Това решение ще бъде докладвано утре на заседание на ЦИК. Това разпореждане подлежи на обжалване и моето предложение като зам.-председател ще бъде то да бъде обжалване".