Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Република България Румен Радев
Президентът на Република България Румен Радев

От Лиляна Клисурова

Изборите показаха решимостта на обществото да скъса с корупцията, беззаконието и авторитаризма. Опитите за мимикрия, манипулациите с цел да се разколебаят и объркат хората да не гласуват, а отговорността да се прехвърля на други, явно не сполучиха.

Този първи коментар на изборните резултати направи Румен Радев. Той и Илияна Йотова застанаха пред медиите заедно с членове на инициативния си комитет пред щаба си в НДК.

Поздравяваме всички партии, които влизат в новия парламент. Към тях стои императивната задача да съставят правителство. И това правителство трябва да бъде реформаторско, антикорупционно и социално. Да бъде съставено прозрачно и да бъде подкрепено от ясно изразено мнозинство, което да не остави съмнение за неплатени зависимости, зададе формулата Радев.

Няма да бъде лесно съставянето на работещо правителството в политическата конфигурация в този парламент. Но се надявам, че партиите извлякоха уроци от своите неуспехи в предишните два избора. И вече няма накъде да се отстъпва, трябва да има правителство. Но въпросът е дали ще е на всяка цена или обединено от принципи и очакванията на болшинството от гражданите. Партиите на промяната имат шанс и се надявам да се възползват от това.

Той обясни, че от отказа за диалог (в 45-ото НС) през разговорите (в 46-ото НС) сега се надява на резултати за съставяне на правителство.

Ясно е, че ще балотаж. Резултатът към момента дава оптимизъм, но ще бъде грешка да си мислим, че изборите не са предрешени. Ще се сблъскаме с партийна организирания вот на картела на статуквото и единственият начин да победим огромните му ресурси, да надделеем над лъжата, манипулацията и заплахите е да бъдем мобилизирани. За нас е без съмнение, че мобилизацията на партиите на статуквото, които неведнъж са заявявали, че тяхната цел е президентската институция, ще бъде пълна. Затова нашата победа зависи от нашата мобилизация и от гласа на всеки българин, който вярва, че България на справедливостта, на закона и на солидарността е възможна, призова Радев.

Той каза, че за балотажа ще разчита на всички партии, които са били с тях в кампанията, както и на всички българи, които искат модерна европейска страна.

Радев каза, че ще отиде на дебат с Герджиков и обясни, че не се е отзовал на поканата му, защото има равно отношение към всички българи и е нямало как да предпочете един кандидат пред друг.

Проблемът изобщо на изборите тази година е ниската избирателна активност, коментира Радев.

Радев благодари на всички, които са дали своя вот за бъдещето на България и на изборната администрация. Както и на всички, които са ги подкрепили с Йотова и на инициативния си комитет, на всички членове и симпатизанти на партиите.

За балотажа очаквал изборната администрация да обработи бързо резултатите.

Надявам се повече политически лидери да не всяват повече истерия, призова Радев.