Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен прокурор Ваня Белева съобщи, че по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.
Говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен прокурор Ваня Белева съобщи, че по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Най-вероятна причина за трагедията - запалена цигара от пациент

Загиналите при пожара тази нощ в сливенската частна болница МБАЛ "Хаджи Димитър" са трима мъже на 66, 70 и 81 години, съобщиха от ОДМВР в града. Всички те са били пациенти на COVID отделението в болницата. Били настанени в една стая на четвъртия етаж.

Сигнал за пожара са подали минаващи край болницата граждани в 2,39 часа. Той е ликвидиран в 2,55 часа от два екипа на пожарната, като дежурните пожарникари са останали в болницата до 4,20 часа. При гасенето станало ясно, че двама от пациентите са починали, а най-възрастният от тях, мъж на 81 години, е откаран с множество изгаряния първо в Спешния център на Сливен, а след това и в Клиниката по изгаряния в Пловдив, където е починал тази сутрин.

Други хора - нито пациенти, нито от персонала, не са пострадали. Наложило се обаче да бъдат евакуирани 6 болни от две съседни стаи на отделението. Нанесени са и материални щети - изгорели са 6 броя мебели, опушени са 50 квадратни метра стени, унищожени са един кислороден апарат и един PVC-прозорец. Въпреки това болницата продължава работата си, като пациентите са преместени в други отделения.

Заради инцидента днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е разговарял с директора на болница "Хаджи Димитър".

Тази сутрин дежурен екип на МВР направи повторен оглед на мястото на произшествието. Там е и окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов.

Разследващите работят по различни версии за причините за пожара, но засега като най-възможна се очертава версията, че пожарът е тръгнал от горяща цигара, тъй като до леглото на един от мъжете е намерена и запалка. Той пушил в леглото си в нарушение на болничните правила, макар че от персонала на няколко пъти му правили забележки да не го прави. Явно са проявили доброта и не са го изписали дисциплинарно.

Във фаталната нощ вероятно пациентът пак и пушил и е заспал с цигара в ръка. От нея тръгнал огънят, който тлеел дълго време, преди да се разгори, подпомогнат от кислорода от кислородната инсталация в стаята. Това обяснява защо пострадалите не са успели да избягат, макар че състоянието им е позволявало това - помещението се е изпълнило с отровни газове от тлеещите завивки, които са упоили и задушили мъжете, след това лумнал и огънят. Тогава той вече е забелязан от преминаващите край сградата хора. Остава загадка защо не е реагирал персоналът и имало ли е противопожарна инсталация в стаята, която да извести за проблема.

Отоплението в болницата е централно парно, което изключва вероятността болните да са ползвали печки-духалки или други електрически уреди, за да си осигурят топлото. Кислородната инсталация, към която също имало съмнения, била изправна.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, потвърди пред "24 часа" говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен прокурор Ваня Белева. Шефът на сливенската пожарна комисар Владимир Демирев каза, че подобен инцидент с толкова много жертви не са имали от години.