Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

ГЕРБ и ДПС могат да изненадат протестните партии с висок резултат и подкрепа за експертен кабинет

Кандидати гонят избиратели по улицата, за да им връчат програмата си

Битката вече е за всеки глас

В последните дни и часове на кампанията битката се превърна във въпрос на живот и смърт. "Госпожо, спрете, аз съм кандидат за народен представител. Ето това е моята програма, запознайте се. Ще ви дам и визитка с личния си телефон, можете да ми се обадите по всяко време и да ме питате всичко, което ви интересува."

Млад мъж ме гони по стълбите на подлез към метростанция в София, подавайки насила в ръцете ми брошура и викайки с все сила.

От него струи отчаяние и агресия, изглежда готов

на всичко,

за да спечели още един избирател. Чак когато се отдалечава, се обръщам да го погледна. Облякъл е фланелка с името и номера на партията си. Виждам, че е една от няколкото, между които разликата е толкова малка, че борбата тече за всеки глас.

Повечето социолози прогнозират, че ГЕРБ ще са първа политическа сила, но за второто, третото и четвъртото място, а според някои дори и за петото тече бурна конкуренция. Има и проучвания, които обаче сочат, че водеща може да излезе "Продължаваме промяната" въпреки решението на Конституционния съд за

гражданството на Кирил Петков

и въпреки липсата на структури. За това пръв заговори социологът Андрей Райчев, но има и други.

"И протестните партии ще загубят избиратели, а също така и системните. Тези гласове ще отидат при ПП", коментира пред "168 часа" Осман Октай. По различни причини всяка от тях ще получи по-слаба подкрепа. ГЕРБ – защото вече не са управляващи, БСП – заради двойственото отношение към президента, критиките към служебния кабинет и заради собственото си вътрешно разделение. "Има такъв народ", които не са се пробвали в дългогодишни битки, нямат твърд електорат. Невъзможността да направят правителство в предишните два парламента

отблъсна част

от техните гласоподаватели.

"Демократична България" ще претърпи спад заради появата на "Продължаваме промяната", където ще се отлеят някои от избирателите на класическата десница. За "Изправи се.БГ. Ние идваме" положението отново е неясно – не е сигурно, че ще влязат изобщо в новото Народно събрание.

Може би заради това

ожесточението се чувства осезаемо в последните дни

на кампанията. Всеки от лагерите има своя игра, в която са включени и кандидатите за президент, и за депутати.

Очакването на Румен Радев е не просто да бъде избран на първия тур, а да има мнозинство на новите партии от 125 - 130 депутати, за да могат да съставят правителство. И така генералът да бъде едновременно и победител, и силната фигура в българската политика, вдъхновител на бъдещия кабинет. Според подобна прогноза в управлението биха влезли "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ". Евентуално и "Изправи се.БГ. Ние идваме", ако успеят да преминат бариерата от4 процента, което засега почти нито една социологическа агенция не дава.

Червените са извън сметката,

тъй като от доста време отношенията между "Позитано" 20 и "Дондуков" 2 са обтегнати.

Тук много зависи кой от "протестната група" ще излезе като първа сила, за да получичандат за премиер и министри и ще води преговорите с останалите партии.

Ако президентът връчи папката на Кирил Петков, със сигурност той ще бъде кандидат за премиер, а Асен Василев – вицепремиер и финансов министър. Намерението им е да предложат

споразумение

за определени приоритети първо

на “Демократична

България". Заедно според различните социологически агенции двете формации имат между 22,6% и 23,5%. Те няма да са им достатъчни и ще имат нужда от "Има такъв народ", които са около 11%.

ПП обаче биха го включили на по-късен етап от разговорите, за да се покаже, че няма да търпят повече нападките на Тошко Йорданов срещу Кирил Петков за двойното гражданство. Но има нещо друго – дясната ръка на Слави Трифонов обеща, че този път формацията им ще е много по-смирена и максимално публична. Нещо, което не бяхме свикнали да виждаме в краткотрайните 45-и и 46-и парламент. Ако видим един кротък Тошко Йорданов, който не напада яростно останалите, то ще е, защото ИТН ще получи много по-малко гласове на изборите и няма да може да раздава картите. На тях ще им се наложи да направят най-големия компромис, за да преглътнат факта, че няма да са първа политическа сила.

Тошко Йорданов намекна и за оттеглянето си

"Ние с останалите сценаристи ще се върнем към журналистиката, когато това нещо свърши. Не сме си мечтали да бъдем политици, това е нещо, което просто трябва да се направи", заяви той в интервю, излъчено във фейсбук. И въпреки заканите, че ще бъдат смирени, нападна някои бивши министри, че имали болни амбиции.

Но така или иначе, без хората на шоумена ДБ и ПП няма да могат да съставят кабинет.

В сметките не влиза БСП, която в предишните парламенти винаги можеше да бъде

необходимото зло,

което протестните партии все пак отхвърлиха.

Сега обаче нейните членове и симпатизанти има голяма вероятност да пропуснат вота – било че по-възрастните ще са несигурни с машините, било че ще ги е страх от вълната от COVID-19.

Така че

соцпартията сама не би могла да осуети плановете

на президента и неговите нови поддръжници.

Но ГЕРБ и ДПС биха могли заедно в зависимост от резултатите да объркат предварителните нагласи ПП, ДБ и ИТН.

Според социолозите заедно могат да съберат около 35%, което с преразпределението да им позволи да съставят мнозинство и правителство.

По време на цялата предизборна кампания двете формации бяха обвинявани от своите опоненти, че стоят зад общ модел на предишно и бъдещо управление. Христо Иванов успя на финала да изнерви Бойко Борисов и той не пропусна да му напомни, че протестните партии са дали на ДПС двете най-важни парламентарни комисии в парламента, а хората на Доган "им гласували актуализацията на бюджета". След една от поредните атаки на Бойко Рашков, бившият премиерът пък даде да се разбере, че вътрешният министър ловува приятелски с Фуат Гювен, когото Борисов нарече "банкера на ДПС".

Ясно е, че няма да има общ кабинет между ГЕРБ и ДПС въпреки внушенията на опонентите им, които реално са знак към избирлателите. По-вероятно е тези партии да подкрепят програмен кабинет.

Хората на Бойко Борисов се надяват да бият всички по резултат и Румен Радев да не спечели на първия тур, а ако може да съставят четвърто правителство.

Разбира се, наблюдателите

не изключват и възможността партиите отново да не могат да съставят

кабинет и да се отиде на още едни предсрочни избори. Това обаче не може да се случи, преди новият президент, който и да е той, да встъпи в длъжност на 22 януари, тъй като според конституцията в последните три месеца от мандата си държавният глава няма право да разпуска Народното събрание. И бихме попаднали в ситуация, в която да работи служебното правителство заедно с парламента.