Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проблемите в началото остават незабелязани, установяват се с изследвания

Случва се човек да води сравнително нормален живот без някой орган като жлъчката, например. Но без черен дроб това е невъзможно.

Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкото тяло. Той е важен, но е подложен на сериозно натоварване. Човек често забравя за него и следва лошите си навици, които незабележимо го увреждат.

Основна задача на черния дроб е да неутрализира и отстранява токсичните вещества. Ето защо без него

тялото не може да функционира

Той притежава уникалната способност да се самовъзстановява, за което трябва да се създадат определени условия. Тоест дробът ще успее да се възстанови, ако увреждащият фактор спре да действа и няма усложнения. За съжаление повечето чернодробни заболявания са хронични. При такива състояния чернодробната тъкан няма време да се възстанови нормално. Постепенно тя се заменя с фиброзна тъкан. Резултатът - пълното заместване на чернодробните клетки с фиброзна тъкан води до трагичен край. Диагнозата е цироза.

Ако се появят заболявания, е необходимо навременно лечение.

Този важен орган

премахва амоняка от кръвта

Токсичният продукт от протеиновия метаболизъм влиза в тялото ни с храната или се произвежда от чревни бактерии. Черният дроб неутрализира почти целия амоняк и го превръща в глутамин и урея. Но когато процесът е нарушен, страдат други органи, особено мозъкът и мускулите.

Симптоми, които показват повишено ниво на амоняк в кръвта:

• концентрацията на вниманието намалява;

• паметта се влошава;

• усеща се слабост и умора;

• мускулната сила отслабва;

• възстановяването след физическа активност е бавно.

Често хората свързват тези симптоми с натоварване, проблеми, депресия, но не и с чернодробно заболяване.

Чернодробната енцефалопатия (спектър от невропсихиатрични отклонения при пациенти с чернодробна дисфункция) в най-леката си фаза често се развива при чернодробно заболяване в начален стадий. Състоянието остава незабележимо не само за близките, но и за болния.

С времето мускулите на пациента отслабват, тъй като трябва да неутрализират вредния амоняк. Състоянието му се влошава. В черния дроб кръвообращението се нарушава, способността за самолечение намалява и почистващата функция на органа отслабва. Освен че неутрализира токсичните вещества,

черният дроб синтезира важни субстанции

Без тях възникват сериозни нарушения в организма.

Смята се, че жълтеницата сигнализира за чернодробно заболяване. Тя обаче не е единственият и дори не е задължителен симптом. Много чернодробни патологии в ранните етапи протичат безсимптомно или хората не им обръщат внимание. Намаленият апетит, гаденето, тежестта в корема и повишената умора често се приписват на други проблеми. Фактът, че има проблеми с черния дроб, често се установява с изследвания.

В съвременния свят човек постоянно е изложен на токсични вещества, които навлизат в тялото от външната среда. Животът в градовете е безкрайна атака на токсини. Отровните вещества попадат в организма ни и с храната. Добавянето на различни консерванти, сгъстители, изкуствени овкусители вреди на черния дроб.

При преяждане директно в организма се образуват вредни вещества. Поглъщането на големи количества храна постоянно натоварва черния дроб, който трябва да неутрализира повече токсини. Но

този орган

е отговорен и

за образуването на жлъчка

и за обмяната на веществата. Здравият млад черен дроб може лесно да се справи със стреса. Но с възрастта прекомерното му натоварване го разболява. Това се дължи на влошаващи се промени в начина на живот, повишен стрес, недостатъчна почивка, непрекъснато излагане на вредна среда. С възрастта човек е по-склонен да се разболее. Мнозина имат намален имунитет, заболяванията стават хронични, натоварването с лекарства на черния дроб се увеличава. За него става трудно да се справи с такова замърсяване. Притокът на кръв през него намалява с възрастта. Кръвта, съдържаща нефилтрирани токсини, започва да използва резервни пътища. В тялото се натрупват химикали, тежки метали, които причиняват заболявания и отравяния.

С възрастта метаболитните процеси в тялото се забавят, активността на процесите на синтез на протеини и детоксикация отслабва. Способността на черния дроб да регулира нормално нивата на холестерола и жлъчните киселини се забавя. Той

губи способността си да се самовъзстановява

След 50-те масата на черния дроб започва бавно да намалява, прогресират заболявания и патологии. Ето защо си струва да се живее здравословно. Колкото по-малко здравословни проблеми са натрупани в напреднала възраст, толкова по-голям е шансът да се избегнат проблеми с черния дроб.

Подпомагането на черния дроб е сложна задача

Приемането на поддържащи лекарства трябва да се комбинира със здравословна диета, разумен живот. В диетата е добре да доминират обезмаслени, печени, варени ястия. Препоръчително е да се изключат алкохолът и тютюнът. Чистият въздух, редовната почивка, положителните емоции

влияят добре на здравето на черния дроб

В него практически няма нервни окончания, той не може да съобщава за възникнали проблеми, докато не започне сериозно да боли.