Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аргументът, че като били изпратели партиите свой компютърен специалист да наблюдавал "билда" и "хеш кода", които днес частната фирма, която поддържа машините, е направила, това било прозрачност и гаранция за честността на вота, е напълно несъстоятелен. Това не е нито прозрачност, нито достатъчна гаранция срещу манипулация на машините.
Ще обясня защо е така, като ползвам аргументите на германския Конституционен съд:
- Демократичните избори трябва да са всеобщи, публични и да отговарят на най-високите стандарти на прозрачност във всеки етап от изборните процедури - от организацията на самото гласуване, до преброяването на резултатите. По думите на германския Конституционен съд - целият процес трябва да е достъпен за граждански контрол, при това да е достъпен и обясним за всеки гражданин без да са необходими специални знания и умения, включително компютърна грамотност.
- Това с особена сила се отнася до преброяването на резултатите, което трябва да е публично и да предоставя възможност за присъствие и контрол от страна не само на изборната администрация, но и на партийните представители, кандидатите и наблюдателите.
- Машинното гласуване не удовлетворява този стандарт за прозрачност и публичност, тъй като преброяването на гласовете се прави „вътре в самата машина“, чрез специализиран софтуер, а не пред очите на хората. Контрол върху софтуера и неговото функциониране имат само ограничен кръг „вътрешни хора“, които разполагат с висока квалификация в областта на компютърните технологии. Това не е прозрачност и не е достатъчна гаранция срещу манипулация на машините.
- Германските конституционни магистрати изрично подчертават също, че изискванията за прозрачност не могат да се считат за спазени с извършването на тестове и одити на всички или само на част от машините от специализирани държавни органи и експертни групи (това, с което българските власти и ЦИК се хвалят, че било гарантирало сигурността на венецуелските машини, които ни принуждават да ползваме). В германския случай машините са одитирани от авторитетния Physikalisch-Technishe Bundesanstalt. И въпреки това е преценено, че това не е достатъчна гаранция за тяхната неуязвимост и коректност. Причината - тези проверки и одити се извършват от ограничен кръг експерти със специализирани знания и са недостъпни и неразбираеми за гражданите.
- Всичко това, казват германските конституционни съдии, лишава изборния процес от неговата публичност и прозрачност, и заедно с това препятства ефективния граждански контрол върху изборите.