Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Не виждам как бихме могли да работим в коалиция с БСП, с ДПС, защото подобно сътрудничество не би било подкрепено от нашите симпатизанти, каза зам.-председателят на ГЕРБ

Машините за гласуване трябва да са 12 737. Имаме данни, че те са с 228 повече. Трябва ясен отговор на въпроса какво правят тези машини там и за какво ще се използват. Най-притеснителното е, че часове наред такъв отговор нямаме, каза зам.председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по Би Ти Ви.

Целта ни не е да внасяме недоверие за изборния процес. Въпросите са: тези машини ще участват ли в изборния процес, сертифицирани ли са, ако са предназначени за гласуване в чужди държави, какво правят в склад, нает от държавата и охраняван от полицията, попита Дончев.

Щом ЦИК не знае, как очаквате ние да знаем? За да няма съмнение по отношение на изборния процес, трябва ясен отговор от ЦИК и Министерски съвет. Съществува ли опасност някои от тези машини да участват в изборния процес у нас?

Не знам дали фактологията за парите за магистрала Хемус е такава, защото само часове преди това вътрешният министър каза, че има пари които са трансферирани не с банков превод, а носени в чували и сакове. Няколко часа след това негов служител каза, че не е имало пари, или поне те не знаят, които са носени в чували и сакове, каза още Дончев. А вярно ли е това, което каза министър Рашков преди месеци, че хиляди българи са били подслушани? Вярно ли е че Бойко Борисов има банка, защото БНБ каза, че той няма. Мога да кажа, че всички тези неща са толкова верни, колкото и предишните, заяви Дончев.

60 милиона в кеш, ако има такива, е нещо притеснително и трябва да бъде проверено. Но нека първо разберем дали е истина, защото на същата пресконференция министърът каза, че магистрала Хемус се е срутила, а се оказа насип, изтъкна Томислав Дончев.

При по-голяма преднина на ГЕРБ на изборите - 8-10 процента, ние сме длъжни да направим опит да сформираме правителство, дори това да е само знак. Не бихме направили коалиция на всяка цена, тя не може да взема трудни решения, подчерта Дончев. Въпрос на добро възпитание е да не отблъскваш протегната ръка, но не виждам как бихме могли да работим в коалиция с БСП, с ДПС, защото подобно сътрудничество не би било подкрепено от нашите симпатизанти, каза Дончев.

На въпрос възможно ли е ГЕРБ да направи правителство на малцинството, той отговори: "Възможно е, защо не" с уговорката, че в такава политическа ситуация всякакви закани кое няма и кое 100 % ще стане са подозрителни. Готови сме да служим добросъвестно и в опозиция, макар че опитът от 2013-2014 г. сочи до какво води опитът за изолиране на най голямата политическа сила, заключи Дончев.