Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Петрова влезе в техническия комитет по художествена гимнастика на света Мария Петрова

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова-Михайлова влезе в техническия комитет по художествена гимнастика на конгреса на световната федерация в Анталия. Практически тази структура управлява отделните спортове, които са членове на централата.

Мария Петрова е шеф на техническия комитет на европейската федерация. Тя получи най-много гласове - 49, единствено с 2 по-малко от германката Изабел Заваде, която и досега бе член. В комитета влязоха още Наталия Буранова (Азербайджан), Любов Чаркашина (Беларус), Марсия Аверсани Лоренсо (Бразилия) и Мари Мубтубак (Норвегия).
Румяна Бурова, която бе кандидатурата на Белгия, не получи достатъчно гласове.

Президент на техническия комитет до олимпиадата в Париж ще е египтянката Ноа Абу Шабана. Тя остана единствената кандидатура, след като Русия изтегли Наталия Кузмина, която бе досегашен шеф. Това стана по настояване на Ирина Винер-Усманова, която я набеди, че рускините са се провалили заради нея на олимпиадата в Токио. Там те останаха без златен медал за първи път от 1996 г. насам.

Мариела Стойчева също бе избрана в техническия комитет по скокове на батут, което е олимпийска дисциплина. Той бе оглавен от французина Кристоф Ламбер.  Стойчева и японецът Шиня Муто са единствените нови членове на техническия комитет. Местата си запазиха Дмитрий Поляруш (Беларус), Мигел Висенте Марино (Испания) и Татяна Шуйска (Украйна). Руснакът Николай Макаров отпадна.  

Николина Христова запази мястото си в комитета по акробатика, който ще продължи да бъде оглавяван от Роси Тейманс (Белгия). В него са още Франк Бьом (Германия), Виеслава Милевска (Полша), Ирина Никитина (Русия), Юрий Голяк (Украйна) и Бернардо Томас (Португалия). 

България постигна пълен успех, след като Десислава Богушева бе избрана в комитета по аеробика. Така нито един кандидат на родните федерации не се провали, след като президентът на батута Стоян Димитров влезе в съвета на световната федерация от Европа.