Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Професор Тодор Кантарджиев
Снимка: Архив
Професор Тодор Кантарджиев Снимка: Архив

"Министерството на здравеопазването трябва да ни обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите сертификати на ваксинираните. И най-важното е - тези ваксинирани, които са попаднали в болница, а имат документ, че са с ваксина срещу Covid-19, взета ли им е веднага кръв, за да се докаже дали тези хора са ваксинирани, или - не. Досега това не е правено, въпреки че някои специалисти го предлагахме от доста време". Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в коментар на данните за 14% ваксинирани, които са заразени с коронавируса.

Той подчерта, че при ваксиниране 5 до 10% от хората не изграждат силен и адекватен имунен отговор, както и на 1000 ваксинирани е възможно 50-60 души да се разболеят, "но ще го прекарат по-леко".

"Беше пропуснато времето за една правилно провеждана кампания за ваксинация в месеците, в които нямаше епидемично разпространение в страната и можеше да се направи безпрепятствено ваксинация. Това не беше направено, защото МЗ беше окуражавано - и политически, и медийно - за дейността, която извършва, сега виждаме плодовете от тази дейност", коментира професорът.

"Делта плюс не е нов щам, а е подвариант на известния индийски вариант. Няма нищо страшно в него, нищо опасно, нищо по-различно в прекарването на заболяването. Нито е по-смъртоносен, нито е по-прилепчив", каза проф. Кантарджиев

Това не е нов вариант, това е един от 117-те подварианта на Делта варианта и се казва AY42. Предполага се, че той се разпространява с 10% по-бързо от варианта Делта плюс, посочи професорът.

Този подвариант AY42 се покрива от сегашните ваксини и преболедувалите коронавируса имат защита срещу него, подчерта проф. Кантарджиев.