Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги и Никола Асенови вече могат да излизат от къщи.
Георги и Никола Асенови вече могат да излизат от къщи.

Прокуратурата не протестирала

решението на съда, КПКОНПИ

проверява доходите им

Братята Никола и Георги Асенови, подсъдими за побоя над Слави Ангелов от 17 март м.г., излизат на свобода срещу 50 хил. лв. за всеки от тях. Това е окончателното решение на Апелативния специализиран наказателен съд. От средата на юли те са под домашен арест, а преди това 15 месеца бяха задържани под стража. Третият подсъдим Бисер Митрев е на свобода от октомври м.г.

Преди две седмици Специализираният наказателен съд определя гаранции от по 100 хил. лв. за свободата на братята Асенови. Прокуратурата не е протестирала, става ясно от решението на втората инстанция.

Сумата от общо 200 хил. лв. обаче се оказва непосилна за Никола и Георги Асенови и те обжалват размера на гаранцията. Представили са справка за имотното си състояние, за кредитите, последно получените трудови доходи преди ареста, както и запори от антикорупционната комисия. Комисията на Сотир Цацаров прави проверка заради обвиненията на прокуратурата към Асенови и Митрев, но не е ясно дали и кога ще има иск срещу тях.

В крайна сметка Апелативният наказателен съд намалява гаранциите наполовина. В акта си съдиите пишат, че държавното обвинение не само се е съгласило с освобождаването на подсъдимите с гаранции, но не е проявило никаква активност за доказателствата относно имущественото им състояние, семейното положение и здравословното им състояние. За да реши да ги освободи, съдът е взел предвид чистото съдебно минало на Георги и Никола Асенови. Двамата заедно с Бисер Митрев са обвинени освен за побоя над Слави Ангелов и за престъпно сдружение и притежание на кокаин.