Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Откритието е истинска надежда на фона на енергийната криза в момента. Тя бе предизвикана от комплекс от фактори, но най-вече от неблагоприятните за ВЕИ условия и от нарастващото потребление на природен газ в Азия. Там страните плавно се опитват да преминат от въглища към синьо гориво, тъй като през последните години, за

да може да се диша

в големите градове,

се налагаше дни наред да се затваря индустрията и да се спира транспортът. И тъй като всички искат да дишат чист въздух, смело може да се направи прогнозата, че консумацията на природен газ ще расте. До 2025 г. няма да могат да бъдат пуснати в експлоатация нови находища и затова някои експерти предвиждат, че цената няма да се успокои през пролетта, а напротив. Само за сравнение, през април цената на природния газ бе 20 евро за мегаватчас, а сега е 90 евро, като само преди месец тества връх от 110 евро. Тези цени моментално се отразяват на електроенергията в ЕС, където една пета от тока е благодарение на синьото гориво. И понеже Европа внася 90% от природния газ – 43% от Русия, следвана от Норвегия, Алжир, Катар и други по-дребни доставчици, цената е такава, каквато те я определят. Проблемът е, че наличното синьо гориво не може да задоволи търсенето и в опит да се презастраховат от дефицит, редица страни в Европа и Обединеното кралство, макар и с неудоволствие преди

Срещата за климата в Глазгоу,

запалиха своите въглищни централи. Китай също купува почти всички количества въглища, които се появят на пазара, защото не може да разчита, че ще попълни запасите си от газ.

Има още една причина за енергийната криза и тя е, че миналия октомври Европа предвидливо бе запълнила 95% от хранилищата за газ. Към май тази година запасите спаднаха драматично – до 30%. Разчиташе се, че сезонът отново ще е благоприятен за ВЕИ-тата, но се оказа точно обратното. Така есента започна, а природният газ в хранилищата бе едва 68%. Заради необичайно високото търсене в Азия, цената скочи и Европа започна с нежелание да купува на космически цени. Германия възобнови диалога с Русия за “Северен поток 2”.

Откритието на Националната лаборатория на САЩ "Лорънс Ливърмор" ще тласне напред водородните технологии.
Откритието на Националната лаборатория на САЩ "Лорънс Ливърмор" ще тласне напред водородните технологии.

Като междувременно отхвърли предложението на Италия Европа да договаря цените на всички енергоносители, за да постига по-добри отстъпки. За съжаление Берлин разчита на „Северен поток 2“ и отказа, като оттук нататък всяка страна ще се справя поединично. От тази гледна точка откритието на Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ е

истинска надежда

и спасение за Зелената мечта на Европа.

Първо, с него вместо да се изхвърля произведената от ВЕИ енергия, тя ще се съхранява и в пикови моменти ще се пуска в мрежата.

Второ, досега се смяташе, че непредвидимата избухливост на водорода го прави неприложим като масово гориво за автомобилите и транспорта. Сега се оказва, че с него ще може да се зарежда във всяка станция и ще може да се транспортира в специални камиони.

Трето, благодарение на откритието ще се тласне напред развитието на батериите – един от основните проблеми за сегашния енергиен дефицит.