Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Кейзъс - основател и оператор на сайта AlphaBay.
Александър Кейзъс - основател и оператор на сайта AlphaBay.

Мистериозен 34-годишен немец става защитен свидетел и разкрива “тъмната мрежа” из целия свят

В Италия установяват черен пазар, наречен “Берлускони”

Дрога, фалшиви пари, данни от откраднати или фалшифицирани лични карти, анонимни СИМ карти, компютърни вируси, всякакъв вид оръжия. С всичко това потребителите на тъмната мрежа "Дaркнет" могат да се сдобият срещу определена сума пари.

Само преди дни Европол проведе глобална операция срещу черния пазар в интернет, след като проучване показа, че търговията там е достигнала космически размери, а предлаганите "продукти" са станали още по-опасни. Според специалисти в последно време клиентите в киберпространството са се увеличили двойно, а сред тях били множество престъпници и терористи от опасни екстремистки групи.

Акцията, която организацията проведе, все пак се увенча с успех и близо 150 души от различни държави попаднаха в ареста.

"Това е една от най-големите операции срещу така наречената "тъмна мрежа" – обявиха от базираната в Хага европейска полицейска агенция. - Тази операция, известна като Dark HunTOR, се състоя от серия отделни, но допълващи се действия в България, Австралия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария, Обединеното кралство и Съединените щати."

От Европол уточняват, че само в Америка задържаните са били 65 души. В Германия техният брой е 47, а във Великобритания – 24. По четирима свързани с черния пазар са установени в Италия и Нидерландия, а у нас е хванат само един.

"Тези хора са продавали дрога или оръжия в "Даркнет" – изясняват разследващи. - Конфискувани са 26,7 млн. евро в банкноти и виртуални валути, както и 45 оръжия. Не липсват и наркотици - цели 234 кг, включително 25 000 хапчета екстази. В Италия например националната полиция е закрила пазари за незаконна кибертърговия, наречени "Дийпсий" и "Берлускони", кръстен на бившия премиер на страната. В тях е имало над 100 000 обяви за незаконни продукти."

Откъде започва операцията?

Службите съобщават, че нейното начало е поставено през януари в Германия, когато по предходна акция срещу "тъмната мрежа" е задържан 34-годишен немец. Той сключва сделка с властите, съгласявайки се да им даде информация и доказателства за това как и кой гравитира на черния пазар, но не само в неговата родина, а и по света.

"Акцията от тази година е пряко свързана с друга, която датира още от септември 2019 г. – изясняват полицейските служби. – Операцията се провеждаше в Германия и бе насочена към убежище на незаконните услуги от "тъмната мрежа", наричано "Кибербункер". Смяташе се, че то е незаконен център за данни, инсталиран в бивш бункер на НАТО в Югозападна Германия."

От Европол допълват, че предстоят арести на още хора: "Доказахме, че можем да достигнем до престъпниците в "тъмната мрежа", дори и да си мислят, че се крият някъде. Не могат да бъдат сигурни, че няма да сме точно там, за да почукаме на вратата им."

Един от най-големите успехи за службите в борбата с киберпрестъпността остава арестът на Александър Кейзъс - основател и оператор на сайта AlphaBay. Той попадна и в "Пандора пейпърс", откъдето станаха ясни офшорните му сметки. Кейзъс е сочен за мозъка на един от най-големите онлайн черни пазари за наркотици, оръжия, данни за кредитни карти и други незаконни предмети, платени с криптовалута. Платформата му, в която сърфираха над 400 хил. души, беше затворена завинаги през юли 2017 г. след разследване на американските власти. Александър бе обвинен от съд в Съединените щати, а по-късно арестуван от тайландската полиция в огромната му резиденция в Банкок.

"Установихме 250 000 артикула нелегална дрога и токсични химикали в AlphaBay - обясниха властите след акцията. – Имаше още над 100 000 броя откраднати документи за идентификация, както и устройства за достъп, фалшиви стоки и злонамерен софтуер. Закрихме мрежата в САЩ, Канада и Тайланд на 13 юли 2017 г., като част от операция, ръководена от ФБР и DEA. Кейзъс е натрупал повече от 23 милиона долара в криптовалута, както и реални пари в банкови сметки в Тайланд, Лихтенщайн, Швейцария и Сент-Винсент. Стигнахме до него след поредица от грешки на OpSec – оперативната им сигурност."