Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Радосвет Горнев
Доц. Радосвет Горнев

"Поел съм ангажимента да разкрием 15 легла към момента, но с това се изчерпва напълно материалният и най-вече кадровият ни ресурс по отношение на медицински специалисти и лекари реаниматори. Именно затова бе взето решение да се командироват екипи от други болници, които да подпомогнат тази интензивна дейност в болницата, това нещо трябва да стане в рамките на следващата седмица, ако имаме перспектива за разкриване на допълнителни легла", каза директорът на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев пред Би Ти Ви по повод това, че бившата правителствена болница "Лозенец" става COVID център, като в нея ще се разкрият основно интензивни легла за най-тежко болните. До понеделник те трябва да станат 40.

По думите на доц. Горнев в болницата няма проблеми с доставките на кислород, макар и консумацията му по време на пандемията да се е увеличила 5 пъти, като в момента е около 1 тон на ден.

"Разполагаме с 10-тонен балон, с който централно захранваме цялата болница и поддържаме минимум 3 тона налични по всяко време на седмицата. Очакваме доставка, която е заявена, и ще заредим напълно този балон", обясни той.

Директорът на болница "Лозенец" добави, че към момента над 70% от персонала на лечебното заведение е ваксиниран, а над 50% от него дори е с поставена трета игла.

Доц. Радосвет Горнев увери, че в тази ситуация, когато болница "Лозенец" става център за интензивно лечение на COVID болни, клиниката по педиатрия и тази по акушерство и гинекология ще бъдат запазени като такива, а трансплантационната дейност ще продължи, когато има донорски ситуации.

Доцентът коментира и случая, при който 7-месечно бебе почина след извършена трансплантация в болницата тази седмица.

"Малкото сърчице на бебето не издържа, въпреки че успяхме да направим трансплантацията. Малкото дете чака твърде дълго своя донор и получи своя шанс, едва когато беше в тежко състояние. Именно затова, въпреки огромните усилия на екипите и това, че самата трансплантация беше завършена, настъпилите тежки усложнения бяха непреодолими", каза той и допълни, че не може да приеме появилите се обвинения към екипа, извършил операцията, за нейния фатален край.