Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаете ли колко яростна е била съпротивата срещу катедралата „Саграда Фамилия“ в Барселона, която в наши дни се посещава от милиони туристи всяка година? Великият Джордж Оруел, който определено е виждал доста ясно в бъдещето, я нарича една от най-грозните сгради на света – пясъчна кула, построена на плажа от несръчно дете. Пабло Пикасо пък смята, че проектът на архитекта Антони Гауди не може да бъде истинска катедрала и изграждането й ще бъде най-голямото и безсмислено пилеене на средства в човешката история.

За финансирането може и да е бил отчасти прав, но щом през миналата година „Саграда Фамилия“ бе обявена за най-забележителната туристическа атракция на планетата и я освети лично папата, със сигурност усилията и парите си заслужават. В крайна сметка хората винаги са против всяка нова и твърде смела идея. Нали се сещате как писателят Мопасан обядвал всеки ден точно под Айфеловата кула, защото това било единственото място в Париж, откъдето тя не се виждала. Той дори напуска демонстративно френската столица заради модернистичния за времето си монумент. Днес обаче, както добре знаете, Париж е най-посещаваният от туристи град в света и всеки един от тях си прави селфи точно на фона на кулата на Айфел – същият, създал Статуята на свободата, която пък посреща презокеанските кораби в Ню Йорк.

Историята на „Саграда Фамилия“ е удивителна не само защото се строи вече повече от 100 години. Антони Гауди е главният й архитект при старта през 1882 г. И след като през 1926 г. нелепо го блъска и убива трамвай на улицата в Барселона, на поста го наследяват общо 7 архитекти. Уникалният проект обаче е на Гауди и времето за него със сигурност няма значение. Когато го укорявали, че катедралата ще се изгради прекалено бавно, той обичал да отговаря: Моят клиент не бърза!

Геният на Антони Гауди логично му създава и врагове, както и десетки конспиративни теории за това бил ли е истински католик, участвал ли е в масонската ложа на Розенкройцерския орден или е просто Архитекта на Бога... В този „Космос“ ще Ви срещнем с най-големите му съвременни изследователи в Барселона, за да търсим какъв е произходът и къде ни отвеждат скритите символи в творенията му. Ще се пренесем и в Античността, за да разбием мита, че етруските идват от земите на Мала Азия. Ще ви срещнем с другаря Макаров, създал най-тривиалното, но и най-смъртоносно оръжие, както и с най-цитираните учени в ЦЕРН, където нашата обиколка в магнетичния свят на физиката продължава.