Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ГЕРБ с призив, подава ръка към всички партии и служебния кабинет

Охраняват ли се в момента машините за гласуване, след като е изтекъл договора със склада?

100 млрд. лв. стоят на депозит в банките, българите се страхуват да инвестират. До това ни доведе "почтеността" на Радев

Да се обединят всички партии около ваксините. За това призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг на партията.

"Да кажат какво искат от нас. Каквото кажат ще направим, а не да мрънкат от сутрин до вечер и да дават пример с Москва. Месеци наред давахме личен пример с ваксинацията. Говорихме за това. Виждам, че сега узряха за това и сега всички заговориха за ваксини. Хайде по темата ваксиниране да се обединим", каза Борисов.

Според него здравните мерки, наложени сега, убиват бързите темпове на ваксинация, защото се дават зелени сертификати и на хората с една доза. "Ако днес се ваксинират с първата доза, чак след 3 седмици е втората и тогава ваксината ще даде резултат. Ако се вдигне ваксинацията на 60 000 ще излезем дълготрайно от кризата. Сега тестове се купуват до изборите. Ама държавата и народа ще ги има и след изборите. Сега имаме над 70 000 карантинирани. С по 5000 карантинирани на ден, ако продължим така, по време на изборите ще имаме над 100 000 карантинирани. Как ще гласуват тези хора? Децата искат да ги тестват, ама родителите или учителите да не се ваксинират", обясни лидерът на ГЕРБ.

"След 12 часа вечер работихме, след като излизаха резултатите. Затова подавам ръка и сме готови да помогнем. Единственият полезен ход е да се убеждават хората и да се ваксинираме над 70%. Това го направи белия свят. Иначе ни дават пример с Москва - пълен локдаун. По Европа тръгнаха по нощни барове и дискотеки", заяви още Борисов.

"Ние сме в ЕС и НАТО. Добре, че Ангелов и щабът се опънаха да купим "Спутник", а парламентът ни притискаше, за да се стигне до толкова много починали в Русия и локдауна, който обявиха. Не се нерим по Франция, Германия и Америка. Вече и за локдаун заговориха, защото и в Москва е така и е по-лесно. Тези експерименти със зелените сертификати, с тестовете, които ще въвеждат за децата, хубаво ще похарчат едни пари, но това се правеше по света от една година. Тогава всички бели държави, включително Китай, минаха 70% ваксинирани, като единствен начин да се излезе от кризата", каза Борисов и добави: "Радев показа, че еднолично ръководи това правителство. Дори премиерът Янев не му се чува гласа, за съжаление.

Направена ли е обществена поръчка за тестове за малките ученици - под формата на близалки? Това попита Борисов здравното министерство и попита още дали тези тестове за сертифицирани в ЕС. 

Лидерът на ГЕРБ разкритикува и поканата на Румен Радев към Централната избирателна комисия, която обаче врета единодушно отказа покана на държавния глава в предизборна кампания. Договорът за съхранение на машините в склада, в който се намират и сега е изтекъл в края на септември. За това от комисията съобщиха на служебния премиер Стефан Янев. Тази новина събуди поредица от въпроси у Борисов. Охраняват ли се в момента машините за гласуване на предстоящите избори? Има ли някой при машините? Когато няма договор, кой ще понесе отговорност? "На тези въпроси никой не ни отговаря", коментира лидерът на ГЕРБ.

Той обчсни, че депозитите в банковата система у нас надхвърлят 100 млрд. лв., въпреки отрицателната лихва, която дават банките. "Това се случва за първи път в стопанската история на България. За мен това не е повод за хвалба. Това означава, че пословичната инициативност на българите да инвестират, да създават, е уплашена от служебното правителство и предпочитат да плащат за парите си, а не да ги влагат. Това ни доведе до "прозрачната честност и почтенист". Това, за което ни заболяха ушите от президента Радев", каза още Борисов.

Той разказа и своята версия за решението на Министерския съвет от началото на октомври за освобождаването, а малко по-късно за обратното назначаване на областния управител на Пловдив-област. "За да се стигне до такова решение на МС, моят опит показва, че трябва да са дошли достатъчно сигнали за некомпетентност и затова бива сменен", обясни Борисов и добави, че всъщност е стигнала информация до президента, че въпросният областен управител е шурей на депутата на ГЕРБ от 45-ото и 46-ото НС Радомир Чолаков.

"Някой донася, че е шурей на Радослав Чолаков. Според Радев това е грях. По пътя на Копринката достига информация, че всъщност този човек е брат на бившата съпруга на Радо Чолаков, който е разведен с нея от 5 г. и нито го е чувал, нито го знае. От там Радев казва на Янев и отново бива назначен областният управител", обясни Борисов и добави, че на "Дондуков" 2 се развива битка между "пътят на Копринката (навярно има предвид президентския секретар Николай Копринков - б.а.) и другия президентски секретар Пламен Узунов.

"Дори и сега да му е жена, какво общо има братът със сестрата и семейството. Това показва начинът на мислене на тези „демократи“, каза още Борисов.

Като кризисен пиар на кандидата за президент Румен Радев определи той думите на вътрешния министър Бойко Рашков от вчера в предаването "Лице в лице", че от ГЕРБ подготвяли купуване на гласове за 14 ноември. "Когато Радев вижда, че си заминава вади Рашков. Да го коментираме и да му обръщаме внимание. Ние им се надсмиваме. Само, че надсмиването на днешната дата, в този тъжен Димитровден би било проява на лошо възпитание. Затова не го правим."

36 дена не можаха да намерят 3 въжета и да дръпнат този кораб. Първа новина: "Въжетата не се скъсаха и издърпаха тоя кораб. Ура!", иронизира Бойко Борисов новината за изтегления кораб "Вера-Су". "Те за 36 дни щяха с кофи да го разтоварят. И какво разтовариха, половината се изсипа в морето", каза още той.