Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

Правителството търси помощ от други държави в ЕС, за да може българи с COVID да бъдат прехвърляни на лечение в болници в други държави.

Това съобщи служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров пред Нова телевизия.

До 10-15 дни има лош сценарий за препълване на болниците, предупреди той. Кацаров е отправил запитване до държавния резерв и се оказало, че повече респиратори в резерв няма, заради това е поискана помощ от Световната банка за доставка на допълнителна апаратура.

Ако мерките със "зеления сертификат" не сработят до 10-15 дни, алтернативата е пълен локдаун, предупреди Стойчо Кацаров.

Връщане на децата в училище, особено тези от 1-и до 4-и клас пък ще е първото разхлабване, ако мерките сработят.

"Да, изглежда като парадокс ресторантите да работят, а училищата не, но в ресторанта със сертификат е сравнително безопасна среда, а в училищата такива изисквания не са въведени. Има сериозна съпротива от родители да се тестват децата им. Аз докато съм министър няма да позволя тестване на малки деца през носа. Сега обсъждаме щадящи възможности и ако постигнем съгласие съм готов да върна децата в училище", каза министърът на въпрос защо училищата в София и други градове бяха затворени.

От понеделник е възможно да се вадят сертификати за преболедували с антигенен тест, отговори още Стойчо Кацаров. Към антигенния тест има номер, с който ще се влиза в здравната система, алтернатива е човек да си потърси сертификата от лабораторията, където е правен теста, разясни той. Ще важи обаче само за тестове, направени след 1 декември 2020 г., когато антигенните тестове бяха признати за равни на PCR.

"Мненията на експертите са, че антителата не са сигурно доказателство, че си преболедувал коронавируса. ЕК обсъжда с експерти и, ако те преценят че може да е доказателство, веднага ще бъде въведен и в нашата страна. Обсъждаме държавните служители на гише да им се изисква сертификат, но този въпрос не е окончателно решен", добави Кацаров.

При заведенията, магазините и културните обекти влизането ще е само със зелен сертификат, но истински контрол дали е истински и проверка на лични карти ще могат да правят само полиция и РЗИ, разясни здравният министър. Според него обаче не можело да се изхожда от презумпцията, че целият народ е съставен от измамници.

Кацаров отново призова българските граждани да се ваксинират срещу COVID. Няма нито едно противопоказание на ваксините, успокои министърът дори хората с автоимунни заболявания.

Мога да си понеса кръста в името на това да изведем страната от тази тежка ситуация. Мога да понеса всички хули, но искам да попитам всички тези политически лидери - каква е вашата алтернатива, отговори Кацаров на въпрос за исканата му от политиците оставка.