Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

Президентът няма отношение, аз вземам решенията, увери здравният министър

“Епидемичната ситуация в страната е изключително сериозна. Призивът ми към всички граждани е нека се вземем в ръце, нека спазваме всички мерки, които са алтернатива на пълното затваряне.” Това обяви вчера здравният министър Стойчо Кацаров, докато пред сградата на Министерския съвет течеше протест срещу издадената от него заповед.

"Мерките са противоепидемични, те

не забраняват на хората

да работят, не задължават

хората да се ваксинират

Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, които са се ваксинирали и които са си направили тест. Целта е да се ограничат дейностите, които са с увеселителен характер, които не са в обичайното ни ежедневие”, заяви още министърът. Новите мерки всъщност облекчават някои сектори като спортните състезания на открито и нощните заведения, подчерта Кацаров.

“Алтернативната възможност на ползването на сертификатите е затваряне на почти всичко”, категоричен бе служебният здравен министър.

Атаките срещу заповедта са политически и неслучайно главно

политически партии я атакуват,

защото са в предизборна кампания, обясни още Кацаров.

“Президентът няма отношение. Аз го вземам това решение с цялата отговорност на поста, който заемам”, отговори той на въпрос дали предварително е консултирал мерките от новата заповед с държавния глава Румен Радев.

Правителството е било принудено да вземе мерки, защото иначе натискът върху болниците е щял да стане прекалено голям, подчерта Кацаров. Всеки 7-и хоспитализиран умира, цитира той статистиката от тази вълна.

Отмяна на забраните и изискванията за сертификати за ваксина, преболедуване или негативен тест ще има, когато броят на заразените спадне дотолкова, че страната влезе в зелената зона. Или ако драстично се увеличат ваксинираните, обясни Кацаров.

Правителството одобри вчера решение за закупуване на 3000 дози моноклонални антитела - терапия срещу коронавируса, която е алтернативна на ремдесивира, съобщи още здравният министър.