Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат д-р Мария Петрова КАДЪР: Нова тв
Адвокат д-р Мария Петрова КАДЪР: Нова тв

Един от най-притеснителните моменти в заповедта е свързан с медицинските работници и социалните работници в домовете за възрастни хора, които всеки ден трябва да представят сертификати.  В ситуация на извънредно положение това е изключително несправедливо спрямо тях. Те не трябва да бъдат принуждавани при подобни мерки да се ваксинират, а да им се даде възможност за безплатни тестове.

Няма как ваксината да е препоръчителна и безплатна, а останалите две алтернативи да са платени. 

Това заяви пред Нова тв Мария Петрова, адвокат по медицинско право по повод на въвеждането на зеления сертификат.

Според нея хората имат много грешна представа за „зеления” сертификат. Той показва алтернативно три неща. Ваксина, отрицателни тестове или определен брой антитела. Причината определени хора да не могат да използват такива сертификати могат да бъдат различни”, посочи тя.

Едната причина може да бъде, ако са минали повече от 6 месеца от боледуването. Друга възможна причина била, че нямат висок титър на антитела, добавя експертът.

"Наистина има хора, които по медицински причини не могат да се ваксинират. Точно тук трябва да се намеси и държавата, която да осигури напълно безплатни тестове за тази група от обществото", смята Петрова.

Никой в заведения, фитнеси и културни институции не са опълномощени да проверяват лични документи, за да разберат дали сертификатът е лично техен. Това не може да се вмени на служителите им. Така че това е много щекотлив въпрос, каза Петрова. Затова е необходимо разработване на допълнителни правила, посочи експертката.