Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имало съгласие за незабавни компенсации и за мерки на достъпен ток, но премиерът го нямало на преговорите

Няма да позволим електроенергията да изяде заплатите ни и работните ни места. Искаме компенсации, това скандираха работници и работодатели пред сградата на правителството. На плакати пишеше: "Рестото върнете. Токът намалете!". Профсъюзи и бизнес все пак излязоха на протест срещу скъпия ток и с искане за компенсации, въпреки кръглата маса, която президента свика в Бояна в понеделник. В протеста не се включи КРИБ, от конфедерацията още преди дни заявиха, че няма да протестират докато водят преговори.

"Немам нерви" на рокаджийката Милена звучеше от "Дондуков", докато в сградата на правителството влизаха отиващите на преговори представители на работодателите и синдикатите. 

Преди това Мария Минчева от БСК припомни, че мястото на работодателите не е на площада, необичайната ситуация събрала заедно синдикати и работодатели, което също е необичайно.Тя заяви, че много фирми се борят да оцеляват първо след ковид кризата, а сега при ценовата с тока. Бизнесът бил наясно, че проблеми, трупани с години, не могат да се решат в вълшебна пръчка, а се налага се да се вземат пешетия в сложна обстановка и бързо.

"Зелената сделка чука на вратата ни, а ние сме по пижама, трием очи и се разбуждаме", онагледи тя политиката от последните години. 

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че са поискали, бизнес и синдикати, от 20 дни няколко прости действия. Компенсация за високата цена на тока, като тя е в размер на 75% от разликата в прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР и тази на свободния пазар. Да се плати от енергийните дружества или от бюджета. 

Да се приложи механизъм за поносима цена на тока. Формулата е била дадена от синдикатите на правителството, каза Димитров. В Бояна на кръглата маса за цената на тока той го оповести - всички бизнеси временно да минат към доставчик от последна инстанция, той да купува ток от НЕК на себестойност и с някаква прилична печалба. А този микс от енергии, който НЕК ще продава на доставчика да е от АЕЦ "Козлодуй", водните централи и от ТЕЦ "Марица-изток 2". Така цената ще падне и всички ще си отдъхнем, каза лидерът на синдиката. 

Третата мярка е компенсация на всички работещи за по-високите цени на стоки и услуги, инфлацията е вече 5%  от 1 януари. А се очаква поскъпване на ток и парно с 20-30% от 1 януари, каза синдикалният лидер.

200 000 училища, болници, културни институции, ВиК дружества, железниците и градският транспорт, който е на ток, също са в затруднено положение и всичко това стига до нашият джоб, няма как да стане, смятат синдикатите.

Няма да търпим и да чакаме нови избори, нов бюджет, за да има компенсации, смятат рабодотадели и профсъюзи. 

Димитров призова протестиращите да изчакат преговорите с премиера, който заяви, че в сряда на Министерския съвет ще обяви новите мерки на правителството.  

В Министерския съвет работодатели и синдикати са се срещнали с енергийния министър Андрей Живков, шефа на БЕХ Валентин Николов, председателя на КЕВР Иван Иванов. По-късно се включил и вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Премиерът и финансовият министър са отсъствали. Към 16 ч те щели да обсъждат мерките, каза за "24 часа" Васил Велев, ротационен председател на асоциацията на работодателските организации.

Вицепремиерът, енергийният министър и другите присъстващи се съгласили, че мерките, които предлагат работодатели и синдикати ще бъдат обсъждани. "Съгласихме се, че са необходими финансови компенсации за небитовите потребители незабавно за надвзетото дотук от енергийните дружества. Това да бъде от август докато влязат мерки, които да нормализират цените на тока" каза Велев. Той даде пример - за вторник цената на свободния пазар беше 482 лв. на мегаватчас, себестойността на тока от "Козлодуй" е 55 лв., това прави 876% печала, което го няма и при наркотиците, може да го е имало в робовладелските общества, така че ни направиха роби на тока, каза той. 

Ако цената на октомври на свободния пазар е 368 лв. за мегаватчас, вадим прогнозната на КЕВР от 1 юли, която е 119 лв. и се получават 249 лв. Ние искаме 75% от тази надплатена сума да се върне на тези 600 000 небитови клиенти, което е 187 лв. за мегаватчас. 

За бъдещо време са предложени два варианта. Първият е всичките близо 600 000 нестопански потребители да минат на доставчик от последна инстанция. 

Вторият вариант е таксата "задължения към обществото",  която сега е 7-8 лв., да стане отрицателна, примерно да е минус 200 лева, а парите да ги плаща фондът "Сигурност на електроенергийната система".

Към 16 часа премиерът и финансовият министър щели да обсъждат предложените мерки, каза още Велев.