Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Петър Москов
Д-р Петър Москов

Специализираният съд е постановил изцяло оправдателна присъда спрямо бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски по делото за ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф", потвърдиха за БТА от съда.

Оправдани по делото са и други трима подсъдими от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Петър Москов отговаряше пред съда за това, че на 9 юли 2015 г. приел като дарение от турското здравно ведомство 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 хил. дози ваксина за Хепатит Б - "Еувакс Б". Те обаче не били разрешени за употреба в България. Според прокуратурата, Москов ощетил бюджета с 325 233,87 лв.

Второто обвинение срещу Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г. улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" в размер на 427 788,31 лв. с ДДС.

Третото обвинение на бившия министър е за безстопанственост, за това, че като принципал на "Бул Био", не упражнил достатъчен контрол върху работата на Росен Алексиев - изпълняващ към този момент длъжността управител на това държавно дружество. В резултат на това е последвала значителна щета в размер на 110 302.92 лв. - разходите за производство на ваксина "Тетадиф - 1".

Оправдателната присъда подлежи на протест от прокуратурата пред Апелативния специализиран съд.