Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева бяха обвинени в недемократично ръководене на “Да, България”.
Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева бяха обвинени в недемократично ръководене на “Да, България”.

l Конгрес до Нова година обеща Ивайло Мирчев

l Лидерът видя вътрешна атака заради важната кампания

Спор за депутатските места и как се подреждат кандидатите в листите предизвика съмнения, че партията на Христо Иванов “Да, България”, основен коалиционен партньор в коалицията “Демократична България, се разцепва.

Заедно с Иванов от управлението на партията да си отидат и най-верните му хора Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева, които бяха депутати в 46-ото НС, поиска бившият съдия и бивш председател на групата на ДБ в столичния общински съвет Методи Лалов. През август 2019 г. той напусна съдебната система именно за да стане част от “Да, България”, но в началото на септември 2021 г. се отказа от мястото си на шеф на общинските съветници от ДБ.

“Недемократичното

ръководство

на партията

демотивира и

отблъсква все

повече хора

и привлича все повече други с клиентелистко мислене и цели. Неминуемо това ще има негативни последици за демократичната общност, които ще проличат още в резултатите от предстоящите избори.” Тези остри думи отправи през фейсбук Лалов към съпартийците си и предупреди, че след изборите ще говори по-подробно.

Той оспори легитимността на ръководството на “Да, България”, защото е с изтекъл мандат, а все още не е свикана Национална конференция. “Говоря сега (правя го от много месеци, включително публично, но няма кой да чуе), тъй като после ще ме питате защо съм бил част от създаването на този порочен модел. И защото за истината винаги е подходящо да се говори (за някои винаги е неподходящо)”, написа още Лалов. Той специално посочи, че в ДБ няма проведени вътрешни електронни избори за кандидат-депутати въпреки демократичните заявки от коалицията.

МЕТОДИ ЛАЛОВ
МЕТОДИ ЛАЛОВ

“24 часа” потърси общинския съветник, за да уточнени думите си, но до редакционното затваряне на броя той не отговори.

Националната контролна комисия (НКК) на “Да, България” започва проверка на председателя Христо Иванов и решенията, които е вземал досега. За това съобщи самият той във фейсбук в отговор на обвиненията на Лалов. В тях Иванов видя вътрешна атака заради задаващите се важни парламентарни избори.

“НКК ще може да събере и систематизира всички твърдения заедно със съответните доказателства и ще може да ги представи под формата на доклад на предстоящата до края на 2021 г. Национална конференция, така че всичко да може да бъде обсъдено по структуриран и институционален начин. Всички, които имат с какво да допълнят тази картина, могат да се обръщат към НКК. Надявам се, че е излишно да подчертавам

важността на

тази кампания и

на това всички

да опитаме да

не я проваляме

отвътре”,

допълни Иванов.

Като безпочвени определи пред “24 часа” Ивайло Мирчев обвинията за “клиентелистко мислене и цели” на партията. Той отрече да съществува лична вражда между Лалов и ръководството на “Да, България” и отдаде емоциите на разпределянето на кандидатите за депутати в листите за 14 ноември.

“Разбираемо е, че когато партиите подреждат листите си за кандидати за депутати, част от хората, чиито амбиции са останали неосъществени, са по-изнервени”, коментира Мирчев.

На вота на 11 юли Методи Лалов намери място в листите на ДБ за столичния 25-и МИР, но бе поставен на последното 28-о място. На предстоящите избори обаче Лалов няма да е част от листите, обясни Ивайло Мирчев. Причината била, че

никой от партията

не го номинирал

След изборите и преди Нова година ще има национална конференция, въпреки че ВАС е потвърдил легитимността на ръководството, каза още Мирчев.

В ДБ се е разразил скандал и за водач на листата в Добрич, след като е била поискана смяна на Албена Върбанова от “Зелено движение”, но тя държала да запази позицията си. Скандалът се разгорял, след като се появиха публикации, че депутатката в 45-ото и 46-ото НС е обвинена от прокуратурата и ОЛАФ в измами с евросубсидии за 9 млн. лв.

ДБ ще е готова с листите си днес в последния момент. Очаква се размествания на лидерите спрямо изборите на 11 юли да има в областите Велико Търново, Шумен и Плевен.